Vagyongyarapítás ellenszélben

Kaposvár eladósításával és látványberuházások megvalósításával vádolják a szocialisták a városvezetést. Szita Károly lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, 2007 és 2010 között több mint huszonegymilliárd forintot fordítottak városfejlesztésre. A hitelek felvétele szerinte elkerülhetetlen volt, hiszen a kormányzat nem adott megfelelő támogatást. A fideszes polgármester éppen ezért szerénységre és alázatra kéri az MSZP-s politikusokat.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakori jelenség sajnos, hogy a volt Gyurcsány-miniszterek azokat az embereket sértegetik, akikkel közösen döntöttünk Kaposvár fejlesztéséről, akik kiizzadták a fejlesztésre szánt forintokat, ugyanis itt mindent a város pénzéből kellett megvalósítanunk. Ők ide pénzt nem hoztak, csak vittek, mint például Taszárral vagy az elmaradt útépítéssel. Éppen ezért nagyobb szerénységet és alázatot várnék a szocialista politikusoktól – fogalmazott Szita Károly.
A polgármester kitért arra, hogy Kaposvár a válság kirobbanásakor egy öt pontból álló intézkedéscsomagot dolgozott ki elsősorban a munkahelyek megőrzésére, új állások feltételeinek megteremtésére, és vállalkozói adóelengedéssel, közteher-viselési kötelezettség átütemezésével segítette a helyi cégek talpon maradását. – A közbeszéd csak kaposvári modellként emlegette a programot – jegyezte meg. Közölte, az eredmény viszonylag gyorsan jelentkezett: a válság idején Kaposváron és környékén az országos átlagnál kisebb mértékben emelkedett a munkanélküliek száma, a város önkormányzata ez idő alatt 4600 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járult hozzá. Emlékeztetett arra, hogy saját erőből harminclakásos fecskeház épült, és a diplomás fiatalok a piaci árnál lényegesen olcsóbban jutottak telekhez.
A jövőről szólva kifejtette, az elmúlt időszakban az indokoltnál gyorsabb, de tudatosan felfokozott ütemben fejlesztettek, hogy az emberek munkalehetőséget kapjanak. Szerinte az elkövetkező években ez a tempó nem tartható, de nincs is szükség minden évben belváros-rekonstrukcióra, új nagypiacra vagy uszodaépítésére. A kormánypárti politikus úgy látja, nehéz két év vár a magyar önkormányzatokra, mert az utóbbi nyolc évben nyolcszázmilliárd forintot vett el tőlük a szocialista– szabad demokrata kormány.
A polgármester reagált a Progresszív Intézet vizsgálatára is. A felmérés szerint Kaposvár az öt legeladósodottabb megyei jogú város közé tartozik, az önkormányzat által kibocsátott kötvények és fejlesztési hitelek a tizenhárommilliárd forintot is meghaladják. Szita Károly leszögezte, hitelt csak annak adnak, aki erős vagyoni-pénzügyi háttérrel rendelkezik, és akiről tudják, hogy vissza is fizeti. Úgy vélte, Kaposvár mindkét tulajdonsággal rendelkezik: erősek, és vissza tudják fizetni a hitelt, mert azt nem felélésre vették fel, hanem fejlesztésre. Azt azért hozzátette, hogy a városnak azért volt szüksége hitelre és kötvénykibocsátásra, mert az előző kormányzat nem adott kellő mértékű támogatást.
A Kaposvárt is érintő állami fejlesztési kudarcok közül Taszárt említette. – A 2004-ben bezárt légibázis az állami vagyon kezelésének legdurvább, legpazarlóbb példája. Ott milliárdos értékek mentek, mennek tönkre, a repteret felverte a gaz, a laktanyát széthordták. Nem ártana egy kormányzati vizsgálat arról, hogy mit műveltek az elmúlt nyolc évben – jelentette ki Szita Károly.
– Annak viszont örülünk, hogy Kaposvár nevét a tengeren túl is emlegetik. A NABI kaposvári gyárában készülő autóbuszok Los Angelesben és San Franciscóban is járnak, de remélem, a magyar városok helyi közlekedésében is szerepet kapnak majd a járművek – fogalmazott a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.