Életfogytiglan a diktátornak

2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neoliberális sokkterápia. A köztudatban kevéssé ismert az argentin diktatúra ártalmas hatása az ország gazdaságára. Az úgynevezett „nemzeti újjáépítési folyamat” során Chile után itt is rögtön alkalmazták Milton Friedman, a neoliberális gazdasági modell atyjának sokkterápiáját. A külső adósság 1975-ben még csak 7,8 milliárd dollár volt, de 1983-ra, a diktatúra végére elérte a 45 milliárdot is. Az összeg megugrásában egy kutató szerint fontos szerepet játszott az a körülmény, hogy befolyásos magánszemélyek az államra hárították át saját tartozásaikat. (S. T.)


Másodszor is életfogytiglanra ítélték a legutóbbi argentin katonai junta (1976–1983) egyik vezetőjét, a most 85 éves Jorge Rafael Videla tábornokot, amiért 1976 áprilisa és októbere között elraboltatott, megkínoztatott és kivégeztetett 31 politikai foglyot az ország közepén fekvő Córdoba provinciában. A nyugalmazott tábornok 1985-ben, az úgynevezett „argentin nürnbergi perben” egyszer már életfogytiglanit kapott, de Carlos Saúl Ménem elnök kegyelmet adott neki öt évvel később. 2008-ban a legfelsőbb bíróság visszavonta a kegyelmet, és két napja rótták ki az újabb életfogytiglani ítéletet Videlára és a „piszkos háború” egyik felelősére, Luciano Benjamín Menéndez dandártábornokra, kedden pedig 21 katona- és rendőrtisztre, de felmentettek nyolc egyenruhást. Videla az utolsó szó jogán azzal igazolta a puccsot, hogy ha a hadsereg nem veszi át a hatalmat, akkor hazája Kolumbia sorsára jutott volna, és „a terroristák marxista-leninista rendszert vezettek volna be”. Videla külön büntetésként közbűntényesek börtönében tölti le újabb büntetését. A Videla és a diktatúra még élő felelősei elleni eljárásoknak ezzel nincs végük.
Videla a szárazföldi hadsereg parancsnokaként 1976. március 24-én két másik fegyvernemet képviselő tengernaggyal és vezérezredessel együtt átvette a kormányzást az 1974-ben meghalt Juan Domingo Perón özvegyétől, a tehetetlen, kormányzásra alkalmatlan María Estela Martínez de Peróntól, és katonai kormányzást vezetett be. Videla öt évig, 1981-ig viselte posztját. A diktatúra 7 éve alatt hivatalosan mintegy 8000 eltűntet és áldozatot ismertek el, de a civil szervezetek legalább 30 ezer főre becsülik számukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.