Óévbúcsúztatás Balatonföldváron

Makrai Sonja
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha téli Balaton, persze rögtön Eötvös Károly egyik gondolata kínálja magát, az elsők között: „Se madár, se ember, se vitorlás, se gőzös sehol. Még a nádat is eltemette a hó. Túl a réven, túl Tihanyon a boglári és fonyódi domboknak nyomuk se látszik. Előtted áll a nagyvilág, s te nem látsz belőle semmit. S ha szél nincs: a teremtés előtti némaság vesz körül. Ennek a némaságnak nincsen súlya, de azért nagyon nyomja lelkedet. Hangod pedig mérhetetlen meszszeségbe hatol el.” Szebben le sem lehetne festeni a téli Balaton hangulatát.
Zimankó idején a Balaton csendbe burkolózik, kevesen merészkednek a közelébe. Csupán a legragaszkodóbbak.
Idén Balatonföldváron hagyományteremtő szándékkal hívtak életre egy óévbúcsúztató fesztivált, hogy a téli időszak se maradjon közösségépítő program nélkül. A település önkormányzata apropót kínál mindenkinek, hogy a nyári turistaszezonon kívül felfedezze magának egy békésebb Balaton képét.
Holnap Balatonföldvár központi parkolójában hagyományos disznóöléssel kezdődik a nap: lesz pecsenye, hurka, kolbász, toroskáposzta, sült malac, sült vér, és persze nem maradhat el a forralt bor, a pálinka és az egyéb téli öblögetnivalók. Ha az idő is engedi, a legkisebbek hóemberépítésre, lovas szánkózásra is benevezhetnek, de akit a mozgás nem hoz lázba, ellátogathat a Grimaszk Színház bábos előadására. A nap folyamán Balatonföldváron fellép a Borkút Tánccsoport, a Balaton Nosztalgia Együttes, a Földvári Ifjúsági Fúvószenekar, az estét pedig jóval könynyedebb hangvételben az Intim Torna Illegál és a Back II Black koncertje zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.