Stiglitz éles kritikája

2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joseph Stiglitz, a 2001-es esztendő közgazdasági Nobel-díjasa egyre gyakrabban jár Argentínában, és nem véletlenül. A Világbank volt alelnöke azóta viseli szívén a 2001 végén államcsődöt jelentett argentin állam ügyét és sorsát, amióta a valutaalap négy év alatt a fizetésképtelenségbe vezérelte. A karácsonykor adott interjúban ezért többek között párhuzamot vont az argentin állam akkori, illetve a portugál, az ír, a spanyol és a görög állam jelenlegi helyzete között.
Bill Clinton volt fő gazdasági tanácsadója az argentin Clarín című lapnak nyilatkozott, s arra emlékeztette az érintetteket – az Egyesült Államokat és az Európai Uniót –, hogy már elvesztették hatásukat az elmúlt két évben alkalmazott gazdasági ösztönzők. Szerinte nagyon roszszul gondolták a kormányok, hogy ezek segítségével két éven belül már csak múlt időben kell beszélniük a nehézségekről, és gyorsan visszaszerzik a szavazópolgárok bizalmát. A hivatalos munkanélküliség tartósnak ígérkezik mindkét térségben – az Egyesült Államokban a nem hivatalos adatok szerint 9,8 százalék helyett 17 százalék –, ráadásul a növekedés is tovább lassul. Az Európai Unióban most főleg az euró sorsa körül zajlanak az események, és az öreg kontinens egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben, szögezte le a neoliberális gazdasági modell esküdt ellenfele. A megszorítások miatt már beindult a recessziós ciklus, mert kisebb lett a piac, és az úgynevezett PIIGS-országok négy tagjának – Portugália, Írország, Spanyolország és Görögország – költségvetési hiánya miatt súlyos nehézségeken megy keresztül az unió. A spekulánsok bármikor rávethetik magukat akármelyikükre, és ezen a ponton érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy Németország meddig hajlandó tartani a hátát és fizetni. Emiatt egészen biztosra veszi a jövő évi gyakori átváltási árfolyamviharokat. Stiglitz nem hiszi, hogy az euró rövid távon megszűnik, de Görögország sorsa mindenképpen a közös valután múlik. Mert jó a görögöknek, ha gyengül az euró, de ha megerősödik, akkor ugyanaz történik vele, mint Argentínával, amikor 2001-ben kipukkant a szuperdollár (a dollár és a pezó húsz éve bevezetett kényszerparitása). Sajnos ráadásul mind a négy említett uniós állam nehézségei hasonlítanak Argentína 1998 és 2001 közötti helyzetére. Megrótta Obamát, amiért odadobta a gazdaság irányításának gyeplőjét a republikánusoknak. Sőt az Egyesült Államok jelenlegi nehézségei egyik fő okozójának tartja azt a tényt, hogy nem büntették meg a válság okozóit, és felelős pozícióban hagyták őket. Miattuk nem működik megfelelően az amerikai bankrendszer, ezért a bűnösök most a nyomok eltüntetésén fáradoznak. Az argentin és az ír csőd kapcsán megjegyezte, hogy pocsék munkát végeztek a pénzügyi elemzők, és azért kárhoztatta a pénzügyi ágazatot, mert csak a rövid távú haszon érdekli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.