A családi kötöttségek és a munka

A 15 éven aluli gyermeket nevelő nők 53 százaléka nem dolgozik, 30 százalékuk pedig kifejezetten a gyereknevelés miatt nem tud vagy nem akar munkát vállalni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Az adatok szerint a gyermekintézmények fejlesztése mintegy 50-100 ezer, jellemzően iskolázott nő számára teremtene munkavállalási lehetőséget. A társadalom elöregedése miatt egyre többen maradnak ki a munkából idősek gondozása miatt.

2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen megdöbbentő adatok derülnek ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy mennyiben akadályozza hazánkban a férfiak és a nők munkavállalását a gyereknevelés, valamint a szülő vagy más hozzátartozó gondozása. A Munkavégzés és családi kötöttségek címet viselő elemzés nemcsak a problémákra világít rá, de az okokat is megpróbálja feltárni, hogy a döntéshozók számára világos képet adhasson a jelenlegi helyzetről.
Ma hazánkban elsöprő többségben a nők vállalják a gyerekneveléssel járó kötelezettségeket, így a gyermekes családokból a gyengébbik nem tagjai kerülnek nehezebb helyzetbe a munkaerőpiacon. Míg a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő férfiaknak csupán 2 százalékát akadályozza a munkavállalásban a gyermeknevelés, addig ez a gyermekes anyák 32 százalékára igaz.
Az adatok szerint 2010 második negyedévében a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők 15,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gyermekvállalás miatt nem tud munkába állni, további 14,9 százalék pedig arról számolt be, hogy a gyerek miatt egyelőre – saját döntése alapján – nem helyezkedett el. A gyermekes anyák további 22,3 százaléka mondta azt, hogy más ok miatt nem dolgozik. Összegezve tehát, a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő magyar nők 53 százaléka valamilyen okból nem dolgozik, mintegy 30 százalékuk pedig ezt a gyermekvállalásra vezeti vissza.
Az elemzés megállapította azt is, hogy nagy az összefüggés a gyermekes anyák munkába állása és iskolai végzettségük között. Míg a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő diplomás anyák 60 százaléka teljes munkaidőben dolgozik, addig ugyanez az arány az alapfokú végzettségű anyák esetében még a 25 százalékot sem éri el. A szakiskolát végzettek esetében 46,8 százalék, az érettségizetteknél pedig 55 százalék a teljes munkaidőben dolgozók aránya.
Az okok vizsgálata során kiderült, hogy a legnagyobb gondot a községekben jelenti az óvoda, bölcsőde hiánya. A községben lakó gyermekes anyák hatvan százaléka ezt jelölte meg mint a munkavállalás legfőbb akadályát. A második legtöbbször említett akadály az intézményi ellátás magas költsége, amelyet legnagyobb arányban a fővárosi anyák említettek. (Budapesten egy-egy magánóvodában vagy -bölcsődében akár 100 ezer forintnál is többet elkérhetnek egy gyermek havi ellátásáért.)
Az elemzés rámutat arra is, hogy mintegy 163 ezer olyan anya van, aki a gyermeknevelés miatt nem dolgozik, ám anyasági ellátás már nem jár neki, vagyis egy-, illetve kétgyermekes család esetén már mindegyik gyermek betöltötte a harmadik életévét, nagycsalád esetén pedig a legkisebb gyerek is elmúlt nyolcéves. A diplomás nők többsége már a gyermek 1,5-2 éves korában munkába tudna állni, ha rendelkezésre állna a településen bölcsőde.
A felmérés egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a nyolcévesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák 20 százaléka olyan családban él, ahol sem az anya, sem férje vagy élettársa nem dolgozik, vagyis csak társadalombiztosításból származó, szociális típusú jövedelmük van, azaz a családtámogatási juttatások (családi pótlék, gyermeknevelési támogatás) számukra meghatározók.
Az elemzés kitér arra is, hogy ma már nemcsak a gyereknevelés, hanem – elöregedett társadalmakra jellemzően – az idősgondozás is sokakat akadályoz a munkában. Ez különösen azokra a társadalmakra jellemező, ahol az idősek többségének anyagi helyzete nem teszi lehetővé a megfelelő öngondoskodás biztosítását. Az adatok szerint ma a 15–64 évesek 5,6 százaléka gondoz 14 évesnél idősebb beteg vagy fogyatékkal élő személyt. A szülőjét vagy más hozzátartozóját gondozók 15,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy emiatt nem tud dolgozni. A munkavállalásban akadályozottak között háromszor nagyobb arányban szerepeltek az alapfokú végzettséggel rendelkezők, mint a diplomások. Az elemzés megállapítása szerint a gyermekintézmények mennyiségi és minőségi fejlesztése mintegy 50-100 ezer, jellemzően iskolázottabb nő számára teremthetné meg a munkavállalás elvi lehetőségét. A gyermekekről történő intézményesített gondoskodást főként a községekben kellene fejleszteni. Az idősgondozás, illetve a tartósan beteg családtagok ellátási kötelezettsége körülbelül 57 ezer főt akadályozott a munkavállalásban. Többségük olyan középkorú vagy idősebb nő, akik egy része – alacsony iskolai végzettsége miatt – eleve kevés eséllyel indulna neki az álláskeresésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.