EP: liberális támadás az új alaptörvény ellen

Az új alaptörvény rendelkezhet a helyi népszavazásokhoz való jogról, rögzítheti azt is, hogy Magyarországra tilos szemetet importálni, valamint kikötheti a szennyező fizet elvet is. A tervezethez benyújtott kapcsolódó módosító indítványok ismertetésén túl Kósa Lajos (Fidesz) elmondta: az új alkotmányra nem kell felesküdniük azoknak, akik jelenlegi hivataluk ellátása kezdetén már fogadalmat tettek a hatályos alaptörvényre. Az Európai Parlament liberálisai tegnap a készülő magyar alkotmányt támadták.

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kifogás. A médiahatóság létezése alapvető fontosságú a világ minden országában, de olyan független intézménynek kell lennie, amelynek tagjait a parlament választja meg, és amelyben minden párt és a sajtószervezetek is képviseltethetik magukat a pluralitás érdekében – mondta a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban Frank La Rue, az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár viszont jelezte: nincs szükség arra, hogy a törvényt módosítsák, a magyar jogrendszer minden garanciát tartalmaz, amely a média pluralizmusát biztosítja.


Miként lehet Kínát és Magyarországot megkülönböztetni, ha a magyar alkotmánytervezetben olyan aggasztó részek vannak, mint a kiskorúaknak adandó szavazati jog, az abortusz, az azonos neműek házasságának tilalma és az irredentizmus? – kérdezte az Európai Parlamentben Guy Verhofstadt, a liberális frakció belga vezére. A politikus – aki a vezető francia napilap szerint még miniszterelnökként kirekesztéssel fenyegette meg az újságírókat, ha nem tetszése szerint írnak cikkeket – az Alkotmánybíróság függetlenségének csorbítása miatt is kifogást emelt. A holland Sophie In’t Veld, a liberálisok alvezére az emberi jogok helyzete miatt aggódott. Emlékezetes, In’t Veld volt az, aki az őt kellemetlen kérdésekkel zaklató újságírót azzal fenyegette, hogy kutyákat ereszt rájuk; tegnap egyébként a magyar médiatörvény miatt adott hangot aggodalmainak. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke viszont hangsúlyozta: az alkotmányozás nemzeti hatáskör.
Közben Kósa Lajos (Fidesz) budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az alaptörvény-tervezethez benyújtott kapcsolódó módosító indítványokat. A megye-vármegye elnevezésről szóló vitában a megye használata mellett döntött a Fidesz és a KDNP, és mint ahogyan már tudni lehetett, az ön- és tulajdonvédelem is helyet kap az új alaptörvényben – közölte. Az Alkotmánybíróság hatásköre kapcsán jelezte: egy módosítás lehetővé teszi, hogy a testület jogerőre emelkedett bírósági ítéleteket vizsgálhasson. Az AB teljes jogkörének visszaállításáig a Költségvetési Tanács ellenőrzi, hogy az államadósság szintje csökkenő tendenciát mutat-e. Kósa szerint nagy vita várható a Fideszben arról a Lázár-féle javaslatról, amely a bírák szolgálati jogviszonyának fennállását legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig engedélyezné. Ez az elképzelés tegnap elbukott az alkotmányügyi bizottságban. A testület elutasította a független Szili Katalin 21 pontos javaslatcsomagját is, amire a képviselő úgy reagált, el kell gondolkozni azon, így támogatható-e a javaslat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.