Finisben az oktatási törvények

Az önkormányzatok attól tartanak, hogy a kormány ki akarja venni a kezükből az iskolák irányítását, de ettől nem kell félniük – magyarázta Hoffmann Rózsa (képünkön) –, ugyanis a közoktatási törvény tervezetében is az szerepel, hogy az önkormányzatoknál marad az iskolafenntartás, csupán nagyobb szerepet vállal az állam az oktatási rendszer finanszírozásában, átveszi a pedagógusok és az ő munkájukat segítők bérének és járulékainak folyósítását.

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ebben a hónapban nyilvánosságra hozza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az új közoktatási és az új felsőoktatási törvényjavaslatok jogi normaszövegét, amelyek hamarosan a parlament elé kerülnek – jelentette ki lapunknak Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatásért felelős államtitkár. Leszögezte: mindkét törvény kodifikációja a vége felé tart. Az elkészült normaszöveg-tervezeteket közigazgatási egyeztetésre küldik, és rövidesen megkapják az érintett szakmai szervezetek is további egyeztetés céljából. Az államtitkár szerint a felsőoktatási törvényhez nem készítettek új koncepciót, a híresztelésekkel szemben az első nyilvánosságra hozott változatot soha nem vonták vissza, csupán kiegészítették a konzultáció során beérkezett, az alapgondolatokkal harmonizáló javaslatokkal. Ez a kibővített dokumentum adja a kiindulási alapját a készülő új jogszabálynak. Az államtitkár szerint a felsőoktatási törvényt a tervek szerint már májusban tárgyalja a parlament. A cél az, hogy a közoktatási törvényt is még a nyári szünet előtt elfogadja az Országgyűlés. Hozzátette: a tárgyalások és az egyeztetések folyamatosan folynak a tankötelezettségről, és ezek alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem a Széll Kálmán-tervben szereplő 15 éves korban szabják meg a tankötelezettség felső határát, hanem a szakma által támogatott 16 éves korban, ez van összhangban ugyanis az európai jogrenddel. Az államtitkár szerint kétséges, hogy ennél fiatalabb korban egy gyerek felelős döntést tud hozni a jövőjéről. Leszögezte: az állam 16 éves kor felett is biztosítja az oktatást az első képesítés megszerzéséig mindenkinek, aki tanulni szeretne. Ehhez a közrádióban tegnap hozzátette, a pedagógusoknak nincs okuk emiatt állásunkat félteni, hiszen nem valószínű, hogy a fiatalok tömegesen hagyják majd ott az iskolát tizenhat évesen.

Tehetségünnep. Európai tehetségközpont létrehozását javasolják Budapesten a tehetséggondozásról szóló, a soros magyar EU-elnökség keretében szombaton lezárult nemzetközi konferencia résztvevői az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.