Izraeli exvezetők béketerve

Az Európai Unió bírálta Izraelt, mert újabb közel ezer lakás építését engedélyezte a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli akcióval épp ellentétes az a béketerv, amely realista módon válaszolna az Arab Liga tervére, és 40 korábbi vezető politikus is támogatja.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kelet-Jeruzsálemből és a Golán-fennsíkról való kivonulást is előirányozza mintegy negyven független izraeli személyiség, volt vezető új béketerve – írta az MTI. A terv támogatói között van Danni Jatom, a titkosszolgálat (Moszad) egykori főnöke, Ami Ajalón, a belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) korábbi vezetője vagy Juval Rabin, a néhai Jichák Rabin munkapárti miniszterelnök fia. Az izraeli személyiségek terve szerint kárpótlást fizetnének a palesztin menekülteknek, akik egy része visszatérhetne az Izrael állam létrejötte után elveszített otthonába is. Izrael ezenkívül elfogadna egy palesztin államot a Gázai övezetben és gyakorlatilag egész Ciszjordániában, beleértve az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálemet – az e szektorban épült új zsidó negyedek kivételével. Ugyancsak előirányozza a tervezet az izraeli erők teljes kivonulását a korábban Szíriához tartozó Golán-fennsíkról regionális biztonsági garanciákért és gazdasági beruházásokért cserébe.
Mély csalódottságát fejezte ki Catherine Ashton, az uniós diplomácia vezetője azért, hogy az izraeli kormány döntése értelmében 942 új otthont építenek fel a kelet-jeruzsálemi Gilóban. Hozzátette, Brüszszel szintén nagy figyelemmel kíséri az illegális építkezések tervét a Koponyák hegyén, Har Homa és Piszgat Zeév településeken, mert e tervek további károkat okozhatnak a már amúgy is törékeny politikai környezetnek. Ashton megerősítette az EU álláspontját, hogy a telepesek tevékenysége Ciszjordániában – beleértve Kelet-Jeruzsálemet – törvénytelen és aláássa a felek közötti bizalmat, valamint akadályt jelent a megbékélés útján.
Korábban az amerikai külügyminisztérium adott hangot aggályainak. Az izraeliek várhatóan újabb diplomáciai és médiaoffenzívába kezdenek, amelynek célja az ENSZ Goldstone-jelentésének viszszavonatása. A szerző, Richard Goldstone dél-afrikai jogász közölte, nem tervezi viszszavonni az Izraelt civilek megölésével vádoló írást, mint azt Éli Jisáj izraeli belügyminiszter nyilatkozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.