Mérik a halak sugárzását

A fukusimai atomerőmű közelében a radioaktivitás határértékének 7,5 milliószorosát mérték az óceánban, a japán kormány a közléssel egy időben meghatározta a halak sugárszennyezettségének maximumát. Aszódi Attila nukleáris szakember szerint a természeti katasztrófában megsérült atomerőműről közzétett japán dokumentumok arra utalnak, hogy a jövőben a körzetben megnőhet a sugárzás szintje.

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nőhet a veszély. Még hónapokon keresztül bocsáthat ki radioaktív sugárzást a fukusimai atomerőmű, és az sincs kizárva, hogy a jövőben tovább nő a sugárzás szintje – erre a következtetésre jutott a hét végén kiadott japán közlemények alapján Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a japán szakemberek valószínűleg nem biztosak abban, hogy sikerült megfelelően lehűteni az egyes reaktorban lévő sérült üzemanyagot. Ezenfelül a napokban bemutatott videofelvételeken látható, hogy a négyes reaktor pihentető medencéjéből továbbra is gőz száll fel, ez arra utalhat, hogy az üzemanyagok nincsenek teljesen víz alatt. Ha ez így van, akkor további üzemanyag-sérülés és radioaktív-kibocsátás lehetséges. Ráadásul a reaktorok pihentető medencéi a robbanásokban súlyosan megrongált helyeken vannak, ahonnan semmi nem korlátozza a kibocsátást – közölte Aszódi Attila.


A megengedettnél 7,5 milliószor nagyobb radioaktivitást mértek a Csendes-óceánban a fukusimai atomerőmű kettes reaktora közelében még azelőtt, hogy a Tepco elkezdett volna a tengerbe engedni a tizenegy és fél tonna enyhén sugárszennyezett vizet – közölte tegnapi japán lapokra hivatkozva az AP. Mint arról beszámoltunk, a március 11-i földrengésben és az azt követő szökőárban 28 ezer ember vesztette életét, vagy tűnt el. Az enyhén szennyezett víztől azért kell megszabadulni, mert elfoglalja azokat a tartályokat, amelyekbe az erősen radioaktív vizet szivattyúznák az erőműben. A japán kormány a biztonsági normák súlyos megsértésének nevezte, hogy az óceánba sugárzó vizet juttatnak, de a kabinet szerint nincs más lehetőség. Ez a kisebbik rossz, és nem okoz egészségkárosodást – tették hozzá. A megnyugtatónak szánt magyarázat ellenére Dél-Korea máris hivatalosan tiltakozott. Eközben az egyik reaktorból továbbra is nagy mennyiségű, erősen szennyezett víz jut az óceánba.
Felboríthatja a tenger ökoszisztémáját, és az azonnali pusztulás mellett a halak genetikai mutációit okozhatja a radioaktív víz – vélekedett Silvio Greco olasz tengerbiológus. Szerinte a várható következményeket felbecsülni szinte lehetetlen, hiszen ilyen katasztrófára még nem volt példa. Az ötvenes években végeztek hasonló kísérleteket, de ezek eredménye máig titkosított – közölte a Corriere della Serrával a kutató, aki szerint a sugárszennyezés emberre gyakorolt hatásából lehet következtetni arra, mit okoz majd az óceánban. Ken Buesseler, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint a tenger élővilága miatt kevésbé kellene aggódni, mint a szárazföldi táplálékforrások, így az ivóvíz és az élelem miatt – írta az MTI. Igor Linkov, a Carnegie Mellon Egyetem professzora közölte, a halak megmenekülnének a roncsoló hatástól, mert sokat változtatják a helyüket.
A megrázó radioaktivítási adatok nyilvánosságra kerülésével egy időben a japán korány – a nukleáris katasztrófa kezdete óta először – a zöldségekre szabott határértéket a halakra is kiterjesztette, és szigorú ellenőrzéseket helyezett kilátásba. A döntés azután született, hogy Ibaraki prefektúrában Fukusima és Tokió között fél úton az új határértéknél jóval erősebben sugárszennyezett, jódot és céziumot tartalmazó halakat fogtak ki – mondta a japán egészségügyi miniszter.
Az atomerőmű közeléből Tokióba menekült Icsiro Jamagata halász szerint senkinek sem kellenek a környéken kifogott halak, még akkor sem, ha a kormány azt hajtogatja, hogy veszélytelenek. Az atomerőművet üzemeltető Tepco vezetősége tegnap bejelentette, hogy április végétől kárenyhítési előleget fizet a Fukusima-1 körzetében lakóknak és a földművelőknek. A társaság ezzel járulna hozzá az orvosi költségeikhez és a kitelepítések miatti veszteségeik enyhítéséhez – adta hírül az AP.
Egyre jobban aggódnak a Fukusima prefektúrában élők, a szülők nyomására a hatóság elkezdte mérni a radioaktív sugárzás szintjét a körzetében lévő több mint ezernégyszáz óvoda és iskola udvarán, miközben a japán kormány nem győzi hangsúlyozni: a létesítmény harminc kilométeres körzetén kívül semmilyen veszély nem fenyeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.