Nyaraló lehet a kis boltokból

Nehezen talál magára a Balaton a strandokat és a kikötői védműveket igencsak megrongáló tél és az április elején rátört, többnapos homokvihar után. A déli parton nyoma sincs a húsvétra készülődésnek. A vendéglősök kivárnak, a bizakodóbbak pünkösdre, az óvatosabbak június végére halasztják a nyitást. Az üzletsorokban és a nyaralóépületek nappalijából kialakított kis boltok egy része viszont a múlt ősszel végleg bezárt. Azokat most olcsó nyaralóként kínálják. – Sikeres lett a területlefedéses módszer – utalt a nagy üzletláncok balatoni terjeszkedésének következményére egy fonyódi vállalkozó.

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem testvérszervezete a vendéglátóipar a szeretetszolgálatnak, ennek ellenére áraiban egyelőre nem érvényesíti az élelmiszerek drágulását. – A balatoni turisták az utazás költségén és a szállásdíjon nem képesek spórolni. Ha azt akarjuk, hogy ne veszítsünk el még több vendéget, kénytelenek leszünk az árrést csökkenteni, és többé-kevésbé változatlanul hagyni a tarifákat – mondja Makkos Péter étterem-tulajdonos, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) fonyódi csoportvezetője. a szakember hozzáteszi: az árcsökkentés csak akkor valósítható meg, ha visszafogja a fejlesztést, nem vásárol új, korszerű konyhagépeket és ésszerűsíti a munkaszervezést. – Persze nem lehet előre látni, hogy az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése miatt már a szezon előtt vagy közben nem kényszerülünk-e mégis csak emelésre – fűzte hozzá.
Hasonlóan és ugyancsak ellentmondásosan látja az éttermi árak alakulását az egyik leglátogatottabb siófoki vendéglátóhely vezetője. Tóth László szerint az árak megállapításával is kivárnak a kollégáik, de július–augusztusban biztosan elkerülhetetlen lesz a húsz százalék körüli emelés. – Ugyanakkor van egy erős félelem és bizonytalanság is a balatoni vendéglátósokban. Sokan azt mondják, ha emelnek, még több vendéget veszítenek. Az üdülési szezon kiszámíthatatlan időjárása miatt hovatovább csak a hétvégeken van vendég a Balatonon. Hogy most húsvétkor lesz-e? Mondja: miért érdemes ilyenkor lejönni Siófokra, Földvárra vagy Boglárra?
Egy egész évben nyitva tartó, népszerű balatonlellei étterem továbbra is 590 forintért kínálja a kétfogásos menüt. Tulajdonosa azt tartja: egy-két dekával kevesebb a hús, és ezzel lényegében ugyanazt kapja a vendég mint tavaly vagy tavalyelőtt. – Ez csak egy zónaadag. A gyerek jóllakik vele, a felnőttnek viszont lehet, hogy kevés. De gondolja csak meg, nem hasznosabb-e egy meleg, kétfogásos ebéd, mint ugyanannyi pénzért egy háromgombócos fagylalt – mondja a népszerű vendéglős.
– A még nyitva lévő élelmiszerboltok jövője viszont nem kétséges. A nagy áruházláncok területlefedési módszere, gátlástalan terjeszkedése megpecsételte a kiskereskedők sorsát. A nyaralóházakból kiszakított és csődbe jutott apró élelmiszerboltok többsége már nem nyit ki az idén, a tulajdonos visszabontja azt, és ismét lesz tágas nappali a nyaralójában – mondja a fonyódi Makkos Péter.
Egy balatonboglári ingatlanszakértő a minap arról beszélt, hogy egyes üzletsorok becsődölt tulajdonosai leleményességgel pótolják a hiányzó pénzüket: kis boltjukat olcsó nyaralóként kínálják eladásra. Balatonlellén van egy olyan komplett üzletsor, amelynek már minden egységét nyaralóként használják – példálódzik a boglári ingatlanszakértő.
– Ezerötszáz kiskereskedelmi egység, vendéglő, büfé, kisebb élelmiszerbolt, cukrászda tartozik a Kisosz látókörébe. Úgy látom: egyikük sem vár csodát 2011 nyarától. Pontosabban nagy csoda lenne, ha tartani tudnák a múlt nyári áraikat – mondta lapunknak a Kisosz Somogy megyei elnöke. Kertész Rezső szerint a bajok nem most kezdődtek, csak most tetőznek. – Több tucat üzlet e szezonban ki se nyit, és csökken a kis boltok száma. Ami nemcsak a csalódott kisvállalkozók számát növeli, hanem azokét is, akik a boltbezárás miatt az utcára kerülnek és munkanélkülivé válnak – fűzte hozzá a Kisosz-elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.