Szájer: Óriási siker a nemzeti konzultáció

Vona Adrienn
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrány? Szájer József botránynak tartja, hogy nem egyenlő a választójog, és így a gyermekek, a magyar lakosság húsz százaléka „jogfosztott”. A politikus ezt a gyermekek után járó szavazati jogról, a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián mondta. Közölte: javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek, Schmitt Pál államfőnek, hogy hozzanak létre egy társadalmi bizottságot, amely megvizsgálja a gyermekek után járó szavazati jog kérdését, majd arról jelentést készít. Kezdeményezi azt is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia indítson kutatásokat a témában. Szájer jelezte: az új alaptörvénybe ugyan – a nemzeti konzultációban mért elutasítás alapján – várhatóan nem kerül be a gyerekek után járó szavazati jog, de szerinte a vitát folyatni kell, hogy a társadalom véleménye megváltozzon. Révész Máriusz (Fidesz) a konferencián jelezte: a családi szavazati joggal átalakulna a politikai kampány, változna a költségvetés, az adórendszer. Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense ugyanakkor a gyermekek után járó szavazati jogot szakmailag elfogadhatatlannak nevezte.


Nagy nemzeti vállalkozás volt az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció – véli Szájer József. A fideszes európai parlamenti képviselő, a nemzeti konzultációs testület vezetője példátlan aktivitásnak, óriási sikernek nevezte, hogy a kipostázott kérdőívek mintegy 11 százaléka, 916941 visszaérkezett. Hazánk ilyen módon még soha nem vett részt alaptörvénye előkészítésében, ez példátlan a magyar történelemben – mondta. Ismertette az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció részletes eredményét, amely – hangsúlyozta – ugyan nem reprezentatív, de tükrözi azok véleményét, akik hallatni akarták a szavukat.
Kifejtette: 91 százaléknyian támogatták, hogy az új alaptörvény a jogok mellett az állampolgári kötelezettségeket is tartalmazza. Kiemelkedő volt az egyetértő válaszok száma az állam mindenkori eladósodásának korlátozása kapcsán is. „Masszív”, 74 százalékos volt ugyanakkor az elutasítása a gyermekek után járó szavazati jognak. A gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalmát viszont 72 százalék támogatta. A család, a rend, az otthon, a munka, az egészség értékeinek alkotmányos védelmét 91 százalék ítéli fontosnak, a jövő nemzedékek iránti alkotmányos kötelezettségvállalást 86 százalék. 92 százalék azok aránya, akik szerint csak az átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek indulhassanak közbeszerzéseken. A kérdőívet visszaküldők 61 százaléka mondta azt, hogy az új magyar alkotmány fejezze ki a nemzeti összetartozást a határon túl élő magyarokkal.
A T. Ház egyébként ma a kormánypárti alaptörvény-javaslat vitájának befejezésével folytatja az alkotmányozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.