Tagállami stratégiákat várnak

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is negatív megkülönböztetésben szenved Európa 10-12 milliós roma lakossága, jogait nem érvényesítheti, miközben a kormányok nem jutnak hozzá ahhoz a pluszjövedelemhez és termelékenységhez, amit megnyernének, ha a romákat megfelelő munkához juttatnák – kezdte Andor László foglalkoztatási biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóját tegnap Strasbourgban Viviane Reding, az unió igazságügyi biztosa.
Feltétlenül jobb gazdasági és szociális integrálásra van szükség, de ennek hatékony megvalósításához egybehangolt lépéseket kell tenni valamennyi szinten, hogy a kirekesztés számos okát kezelni lehessen – folytatta a luxemburgi biztos, aki egyben az Európai Bizottság egyik alelnöke is.
Néhány hete az Európai Parlament Járóka Lívia néppárti európai parlamenti képviselőnek fogadta jelentését az európai romák integrálásáról, amelyről a jelentéstevő Járóka azt mondta, reméli, annak ajánlásait az Európai Bizottság integrálja saját stratégiájába. Az Európai Bizottság most a tagállami roma integrációs stratégiákhoz európai keretet mutatott be, amely „segíteni fogja a tagállami roma politikák irányítását, és mobilizálja az uniós szinten rendelkezésre álló alapokat a befogadási erőfeszítések támogatására”. Reding azonban leszögezte, a tagállami politikusok jó szándéka ellenére kevés változás következett be a legtöbb roma életében az elmúlt néhány évben, majd hozzátette: a tagállamok együttes felelősséget viselnek a romák iskolából, munkahelyekről, egészségügyi gondozásból és a lakhelyekről való kirekesztésében. A biztos idézett egy hat uniós országban készült felmérést, amely szerint az unióban élő roma gyerekek csupán 42 százaléka fejezi be az általános iskolát. Andor biztos hangsúlyozta: a romák folyamatos kirekesztése elfogadhatatlan az egyenlőség, demokrácia és a jogállamiságra épült 21. századi Európában. Hozzátette: a legtöbb roma életkörülménye rosszabbodott az elmúlt években. Andort aggasztják a cigányok elleni rasszista támadások, beleértve a magyarországiakat is.
Jelentős lépés a magyar elnökség egyik fő prioritásának teljesülése felé az Európai Bizottság keddi előterjesztése az uniós roma-keretstratégiával kapcsolatban – jelentette ki Győri Enikő az EP a témáról folytatott plenáris vitájában tegnap Strasbourgban. Felszólalásában az EU-ügyek államtitkára azt hangsúlyozta, hogy három kulcselemre szükség van az előrelépéshez, mégpedig intézkedésekre a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.