Trendinek tartják a lopást a gyerekek

A gyerekek 65 százaléka nem tartja elítélendőnek a kisebb értékű lopást, 53 százalékuk 12–15 éves korban már nemi életet akar élni, 13 százalékuk pedig bizonyos helyzetben a gyilkosságot is indokoltnak tartja – derül ki a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának hallgatói által elvégzett felmérésből. A kamaszok 70 százaléka érzelmileg sivár környezetben nő fel, így a valóságshow-kban keresnek maguknak példaképet.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szellemi-erkölcsi válság. Nemcsak Magyarország, hanem az egész nyugati civilizáció egyfajta szellemi-erkölcsi válságban van – mondta Semjén Zsolt kormányfő-helyettes a keresztény civil szervezetek negyedik országos fórumán. A Parlamentben tartott tanácskozáson a KDNP elnöke arról beszélt, hogy az a liberális demokrácia, ami ma van, szisztematikusan és intézményesen is tagadja, támadja a tradicionális értékeket. A társadalom előtt egyre kevésbé világos, hogy mi a jó és a rossz, tette hozzá. Azt is kiemelte: a írástudók felelőssége megkerülhetetlen, ez pedig akkor vált igazán láthatóvá, amikor egy bizonyos értelmiségi kör óriási bűvészmutatvánnyal próbálta bebizonyítani az őszödi beszédről, hogy az az igazság. Semjén Zsolt kiemelte a média szerepét is, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: megkerülhetetlen az állam felelőssége is, amely eldöntheti, hogy mit enged mutatni a sajtóban és mit nem. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint társadalmi és gazdasági megújulás csak etikus magatartással párosulhat. Ezt elsősorban neveléssel, a média megfelelő szerepének gyakorlásával és a családok megerősítésével lehet szolgálni. A média egy alapvető etikai mércének, a média munkatársai pedig a népnek tartoznak felelősséggel – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, aki szintén részt vett a konferencián. Kiemelte, a médiát szabályozó új törvényi keretek a közösségi érdekeket és értékeket is rögzítik. Ennek eredményeképpen például kiemelt szerepet kap a kiskorúak védelme, és lehetőség nyílik arra is, hogy megvizsgálják, mely műsorok vannak pozitív hatással a kisgyermekekre. A konkrét hatósági lépések között említette azt, hogy a délutáni kibeszélőshow-k kapcsán vizsgálat indult. (MN)


Ijesztő képet fest a kutatás, amelyet a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának hallgatói végeztek el több mint 1400, 8–15 éves gyerek körében. A felmérés – amely országos trendeket is tükröz – sokkal komplexebb volt, mint egy szokványos vizsgálat: a hallgatók két hónapon keresztül többször találkoztak a vizsgálatba bevontakkal annak érdekében, hogy minél tisztább képet kapjanak a mai gyerekek gondolkodásmódjáról, világképéről. Arra voltak kíváncsiak, hogy a családok mennyire biztosítanak érzelemgazdag környezetet a gyerekeknek, és hogy az iskolai nevelés képes-e befolyásolni az érzelmi világot, különösen az empátiát, toleranciát és az agressziókerülő viselkedést.
A téma időszerűségét az adta, hogy egyre riasztóbb hírek látnak napvilágot a gyerekek agresszív megnyilvánulásairól: gyakori a verekedés, a lopás, a rablás, a betörés, de előfordul az állatok, idősek bántalmazása, sőt gyilkosság is – jelentette ki lapunknak Tóth Istvánné, a program koordinátora. A Kaposvári Egyetem Magyar Nyelvészeti és Irodalmi Tanszékének adjunktusa elmondása szerint a felmérés eredményei őt is megdöbbentették. A tisztánlátás érdekében azokat össze kell még vetni az egy évtizeddel ezelőtt végzett hasonló kutatással, de az aggasztó tendencia már most is jól látszik.
A felmérés szerint a családok 50 százalékában jellemző, hogy az apa és az anya egymást járatja le a gyerek előtt. Hülyének, idiótának, lúzernek, semmit érőnek titulálja a másikat, és gyakori az is, hogy a gyereket illetik ilyen, vagy még trágárabb jelzővel. Nem kivételes a csapkodás, törés, zúzás, lökdösődés, de a verekedés, verés sem. A fentiek nem kizárólag az aluliskolázottság függvényei, diplomás szülőknél is előfordulnak. A családokban ritka az egymással való beszélgetés, a gyerekek 70 százalékának szülei nem kíváncsiak arra, mit gondolnak a dolgokról.
A gyerekek 65 százaléka szerint a kisebb lopások és a kegyes hazugságok nem elítélendő cselekedetek. Szerintük a szülők is hazudnak, csalnak, esetenként „csórnak” is a közös kasszából. Az elvált szülők esetében döntő többségben, a teljes családok több mint felében előfordul, hogy valamelyik szülő megvesztegeti, lefizeti a gyereket annak érdekében, hogy az ne mondjon el valamit a másik szülőnek.
A felmérés szerint a kamaszok 55 százaléka vélekedik úgy, hogy a verekedés, a támadás, az ellentámadás szükségszerű. Harminc százalékuk a rablást, a betörést sem ítéli el egyértelműen, kivéve, ha ők lennének a kárvallottak. Érvelésük szerint vannak bizonyos anyagi szükségletek, amelyeket esetenként így lehet megszerezni.
Az állatok bántalmazását 25 százalékuk nem ítélte súlyos vétségnek, szerintük ennek biztosan meglehettek az okai. A gyilkosságot 13 százalékuk tartja indokoltnak bizonyos helyzetekben. Tóth Istvánné szerint a 13 százaléknak csaknem fele mondta, hogy csak önvédelemből tenne ilyet, de ennek a jelentése az ő felfogásukban nem mindig jelentett közvetlen fizikai fenyegetettséget. A gyerekek mintegy hat-hét százaléka olyan esetekben is el tudja képzelni az emberölést, ha mondjuk barátja ellene fordul, vagy elhagyja őt.
Az adjunktus szerint húsz éve még az iskolai és a családi nevelés dominált, mára azonban a folyamat megfordult: az adatok szerint a televízió és az internet mindent ural. A legkárosabb a valóságshow-k hatása. A 8–15 évesek az itt látott magatartást és viselkedést tekintik mintának, vagyis a láncdohányzást, a mértéktelen ivászatot, a laza erkölcsöt. A felmérés szerint a gyerekek normális viselkedésnek tartják a nyilvánosság előtt zajló intim kapcsolatok megjelenítését. A 12–15 évesek 53 százaléka a nemi életet már ebben az életkorban el akarja kezdeni.
A kutatás során a tankönyvek hatását is vizsgálták. Tóth Istvánné szerint az alsó tagozat tankönyvei, bár elég visszafogottak, sokféle beszélgetést, véleményt, vitát, érvelést indukálhatnak. A felső tagozatos kötetekben azonban nagyon kevés a mai gyerekek életéről, problémáiról szóló szemelvény, amin csak a pedagógusok kreativitása, empátiája képes túllépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.