Védtelen balatoni védművek

2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó állapotban vannak a balatoni partvédő művek, helyenként harminc-negyven centiméter széles és csaknem ilyen mély üregek idézik a múlt nyári viharok és a partra tolt jégtáblák emlékét. A múlt őszi időjárás és az önkormányzatok pénztelensége miatt nem volt lehetőség a károk helyreállítására, most az időjárás alkalmas volna, de forrásuk éppen úgy nincs az önkormányzatoknak, mint ősszel. Siófokon hatvanhárommillió forintra lesz szükség a károk helyreállításához – tudtuk meg Balázs Árpád polgármestertől. A legalacsonyabban fekvő dél-balatoni településen, Fenyvesen viszont a százmillió forintot is meghaladhatja a helyreállítás költsége. Miután most magas a tó vízállása, nagyobb helyreállítási munkákba nem foghatnak az önkormányzatok, így csak toldozni-foltozni lehet a balesetveszélyes strandi betonpartot.
– Ha nem állítjuk meg a védművek rongálódását, helyenként már-már a porladását, akkor azok nem tudják betölteni a funkciójukat. További állapotromlás esetén a mögöttes területek kerülnek víz alá, és előbb-utóbb a víz elrabolja a partot – figyelmeztetett Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.
Kérdésünkre elmondta: ha már végképp tönkrement egy-egy kisebb strandi védműszakasz, akkor ott meg lehet bontani a beton partfalat, és homokfövenyessé lehet tenni a strand egy részét, ám számolni kell azzal is, hogy a víz természetes mozgása a strandot is kikezdi. – A Balaton Fejlesztési Tanács levélben fordult az önkormányzatokhoz, és kezdeményezi a védműkárok felmérését. – Csak ezt követően fordulhatunk pályázat útján állami segítségért – mondta lapunknak a fejlesztési tanács alelnöki tisztét betöltő Balázs Árpád.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.