A homoszexuálisokat elutasítjuk, a romáktól félünk

A magyarok leginkább a homoszexuálisokat utasítják el, és a romáktól félnek a legjobban – derül ki az ELTE Társadalomtudományi Karának országos reprezentatív kutatásából. A saját nemükhöz vonzódókat inkább az alacsonyabb iskolai végzettségűek tartják nem kívánatos személynek, a romák elutasítottsága azonban az idősebb, jómódú értelmiség körében a legerősebb.

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább a homoszexuálisokat utasítják el a magyarok – derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának kutatásából. A felmérés szerint a magyarok kétharmada nem fogadná el, hogy a hozzátartozója vagy közeli barátja homoszexuális legyen, sőt a megkérdezettek csaknem fele azt is nehezményezné, ha a szomszédjába homoszexuális költözne. Minden ötödik magyar azt is nehezményezi, ha Magyarországra látogatóba jön egy homoszexuális. A saját nemükhöz vonzódók mellett a romák elutasítottsága is magas. A megkérdezettek 58 százaléka nem szeretne közeli roma hozzátartozót, és minden második magyar elutasítja annak a lehetőségét, hogy közeli barátja roma legyen. Tíz magyarból négy szomszédnak sem fogadna el romát, míg minden negyedik ember munkatársként sem tolerálna ilyen kollégát. Nem ugyanaz a kör utasítja el ugyanakkor a romákat és homoszexuálisokat: minél idősebb, alacsonyabb iskolai végzettségű és kisebb településen lakik a megkérdezett, annál elutasítóbb a homoszexuálisokkal szemben, a romák elutasítása viszont annál erősebb, minél magasabb jövedelmű és iskolai végzettségű valaki.
A kutatók azt is vizsgálták, hogy mennyire félnek az emberek bizonyos népcsoportoktól, szervezetektől. Az eredmények szerint csaknem kétszer annyi ember tart a cigányoktól (a megkérdezettek mintegy egyötöde), mint a Magyar Gárdától vagy az adóhatóságtól. A kutatók rámutatnak: minél magasabb egy háztartás jövedelme, és minél nagyobb településen él valaki, annál inkább érzi azt, hogy van mitől félnie.
Az eredmények szerint egyébként a megkérdezettek alig egyötödét érte már hátrányos megkülönböztetés élete során. A diszkrimináció indokaként leggyakrabban életkorukat és etnikai hovatartozásukat említették. A válaszolók több mint egyharmada hivatalban ért sérelemről számolt be, 29 százalékukat nyilvános helyen becsmérelték, minden negyedik megkérdezett szerint pedig őt vagy gyermekét az iskolában érte hátrányos megkülönböztetés. A diszkriminációt leggyakrabban a romák, illetve a szegények szenvedték el: előbbiek 43 százaléka, utóbbiak 29 százaléka számolt be ilyen esetről.
Kiderült az is, hogy a magyarok 90 százaléka túlbecsüli a romák arányát a népességben, minden negyedik ember úgy gondolja, hogy a cigányok aránya a negyven százalékot is meghaladja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.