Bevándorlók lassítják a népességfogyást

Bár hazánk lakossága az utóbbi tíz évben „csak” 187 ezer fővel csökkent, a valóságban ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 320 ezer fővel apadt a magyarok száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb elemzéséből. A népességfogyást a külföldiek betelepülése enyhíti, amelynek szerepe mára meghatározóvá vált az elöregedő nyugati társadalmakban.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghatározó tényező lett a folyamatosan fogyó, elöregedő társadalmakban, hogy érkeznek-e az országba külföldi bevándorlók, és ha igen, milyen mértékben és összetételben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzése szerint hazánkban az európai uniós átlagnál jóval kisebb mértékű a bevándorlók aránya, ám számuk az utóbbi években dinamikusan nőtt. A bevándorlók átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint a magyar lakosságé, és a letelepülők zöme gazdaságilag aktív korú, ami – ha csak kismértékben is – de javítja az eltartó/eltartott arányt.
„A nemzetközi vándorlás főbb folyamatai Magyarországon” címet viselő anyag szerint az elmúlt tíz évben 320 ezer fős volt a természetes fogyás Magyarországon, ám mivel 133 ezer fő volt a bevándorlási nyereség (ennyivel többen telepedtek le nálunk, mint amennyien tartósan elhagyták az országot), így „csak” 187 ezer fővel csökkent a magyar lakosság száma.
A legutóbbi adatok szerint 198 ezer külföldi rendelkezett tartózkodási engedéllyel Magyarországon, vagyis a teljes népesség két százalékát teszik ki a hoszszabb időre Magyarországra települt külföldiek, ami a hatszázalékos EU-átlagnál jóval alacsonyabb. A hazánkba bevándorló külföldiek száma és aránya ugyanakkor dinamikusan nő, számuk az utóbbi tíz évben megduplázódott.
Jelenleg a hazánkban tartózkodási engedéllyel élő 198 ezer külföldi legnagyobb része (37 százalék) román állampolgárságú. Kilenc százalékot tesz ki a szerb, illetve az ukrán állampolgárságú bevándorlók aránya, mindhárom országból jórészt a határon túli magyarok jönnek Magyarországra. Meglepő, hogy a bevándorlók jelentős része (kilenc százalék) német, ahogy az is, hogy a felvidéki magyarok csak feleannyian képviseltetik magukat (három százalék) nálunk, mint a kínaiak (hat százalék.) Ha a földrészek szempontjából vizsgáljuk a helyzetet, akkor elmondhatjuk, hogy a bevándorlók 83 százaléka európai és 13 százaléka ázsiai (a kínaiak mellett a vietnamiak vannak még sokan), két százaléka jött az amerikai földrészről, és egy százalékuk Afrikából.
A bevándorlók háromnegyede 20–59 éves, nagyobb részük pedig még a 39 évet sem töltötte be, vagyis munkaerő-piaci szempontból a legjobb korban van. Míg a honos magyar lakosság negyede 60 év feletti, addig a bevándorlók között ez az arány mindössze 14 százalék, vagyis a bevándorolók – ha csak kismértékben is – javítják a társadalom korösszetételét, és az aktív/eltartott arányt. A tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy az utolsó néhány évben az átlaghoz képest változások figyelhetők meg: egyre csökken a bevándorlók átlagéletkora, illetve mérséklődik azoknak az aránya, akik a szomszédos országokból vándorolnak ide, miközben nő a távolabbi országokból, illetve kontinensekről hazánkba települők aránya. Az adatok szerint egyébként a bevándorlók leginkább a fővárosban találják meg a számításukat: 42 százalékuk Budapesten telepedett le, 37 százalékuk vidéki városban, és alig 21 százalékuk községben. Kiugró adat, hogy a hazánkban letelepülő kínaiak 83 százaléka a fővárosban él.
A magyar állampolgárságot kérők adatait vizsgálva ugyanakkor kiderül, hogy elsöprő többségben csak a határon túli magyarok akarnak a magyar nemzethez tartozni, a többi itt élő és dolgozó náció képviselői nem. Az elmúlt tíz évben 61 ezren kaptak magyar állampolgárságot, akiknek 90 százaléka eredetileg is magyar anyanyelvű volt. Közülük 41 ezren Romániából, hat-hatezren pedig Szerbiából és Ukrajnából jöttek. Míg a tartózkodási engedéllyel rendelkező ázsiai bevándorlók száma meghaladja a 25 ezret, közülük alig 450-en (323 vietnami és 126 kínai) vették fel az állampolgárságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.