Egyetemeikért küzdenek a rektorok

A vidéki polgármesterek és a Közgáz rektorának tiltakozása után a Zeneakadémia rektora is fellépett a tervezett intézmény-összevonások ellen, a Szegedi Tudományegyetem vezetője szerint pedig többen politikai lobbiharcba kezdtek az életben maradás érdekében. Hoffmann Rózsa eközben kijelentette, hogy még nem dőlt el semmi.

2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb lett az iskolakerülő. Ötödére csökkent a tankötelezettség elmulasztása miatt indult szabálysértési eljárások száma, amióta az 50 óra igazolatlan hiányzást elérő diákok esetében a jegyző felfüggeszti az iskoláztatási támogatás folyósítását. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket az igazolatlan iskolai hiányzásokat a korábbiaknál szigorúbban szankcionáló intézkedés. A legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy komoly visszatartó erőt jelent az 50 órát meghaladó igazolatlan hiányzás esetén a tanköteles gyermekek után járó iskoláztatási támogatás folyósításának felfüggesztése. (MN)


Levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez a Zeneakadémia rektora a művészeti egyetemek összevonásával kapcsolatos kormányzati tervek miatt. Batta András szerint a művészeti felsőoktatási intézmények esetleges integrációja pénzügyi szempontból bizonytalan kimenetelű, szakmailag pedig nem indokolt, mivel rendkívül különböző hagyományokról, képzési struktúrákról és formákról van szó. Batta leszögezte: meggyőződése, hogy a magyar felsőoktatás és kultúra jobban jár a művészeti műhelyek autonómiájának megtartásával. A jövő héten egyébként egyeztet egymással a kérdésben az öt érintett intézmény, a Zeneakadémia, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora.
A Szegedi Tudományegyetem rektora eközben arra világított rá, hogy az átalakítással kapcsolatban elindult a politikai „lobbiharc”, amit ő komoly veszélynek tart. Szabó Gábor a távirati irodának úgy nyilatkozott: nem fordulhat elő, hogy egy intézmény jövője az adott polgármester politikai érdekérvényesítő képességén múljon.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egyetért azzal, hogy szükség van az intézményhálózat strukturális átalakítására, de álláspontja szerint ennek a folyamatnak nem rövid távú pénzügyi megfontolásokon, hanem hosszú távú szakmai szempontokon kell alapulnia. A szervezet állásfoglalásában kiemelte: a magyar felsőoktatási intézmények száma nem különbözik a legtöbb európai országétól, a szakok mennyisége viszont jelentősen eltúlzott. Hozzátették: a szakok számát csökkentő átalakításban az egyetemek és a főiskolák szakmai közreműködése nélkülözhetetlen.
A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) hallgatói eközben tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek az intézmény esetleges megszüntetése ellen. Kiss Dávid, a BCE Társadalomtudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: a jövő héten a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is egyeztet majd az ügyben
Eközben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a TV2 Mokka című műsorában kijelentette: a Budapesti Corvinus Egyetemre szükség van, és az meg is fog maradni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.