Elherdált ménesbirtok: Budai Gyula feljelent

Közel egymilliárdos kár érhette a magyar államot a mezőhegyesi ménesbirtok 2004-es áron aluli eladása, majd későbbi részleges visszavásárlása miatt – közölte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki emiatt büntetőfeljelentést tesz.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. 2004-es eladása miatt. A kormánybiztos lapunknak elmondta: az ismeretlen tettes elleni feljelentést és az azt alátámasztó dokumentumokat csütörtökön adja át a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Budai rámutatott: a mezőhegyesi ménesbirtok állami kézben lévő részvénycsomagjának értékesítését 2004 áprilisában hagyta jóvá az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. Azonban az egyetlen pályázó, az egy hónappal korábban alakult Határhaszon Zrt. által megajánlott kétmilliárd forintos vételár eltörpült a társaság valós értékéhez képest, hiszen csak az eszközállomány hétmilliárd forintot ért. Az ÁPV annak ellenére készített egyre újabb értékbecsléseket, hogy az első, 2003. novemberi szakvélemény érvényességi ideje egy évre szólt, vagyis az ügylet idején is mérvadónak kellett volna tekinteni.

*

Az újabb becslések szerint viszont a ménesbirtok már kevesebbet ért. Az első becslés és a végső vételár közti különbségből adódóan az államot összesen mintegy félmilliárdos vagyonvesztés érhette – vélekedett a kormánybiztos. Hozzátette: a nyertes pályázat és a végleges értékbecslés a mai napig nem került elő az ÁPV jogutódjának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek az irattárából. Bár a ménesbirtok dolgozói elvileg maguk is tagok voltak a pályázó cégben – Budai szerint azért, hogy így megkaphassák a legmagasabb pontszámot –, azonban a Határhaszon Zrt. által benyújtott iratok között nem találták meg az alkalmazottak szándéknyilatkozatát, aláírásait. A kormánybiztos kiemelte: mivel a kiírás a vezetőket is dolgozónak minősítette, ezért a ménesbirtok vezetésének egyes tagjai megszerezhették a privatizált társaság feletti tulajdonosi ellenőrzést. Az eddigi vizsgálat szerint a részvényeket a Határhaszon – a szerződésben szereplő tízéves tiltás ellenére – valamilyen formában átruházta.
– Az ÁPV az eladás után új céget alapított Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. néven, amely 360 millió forintot költött arra, hogy a már privatizált ménesbirtoktól visszavásároljon egyes „tradicionális értéket képviselő” vagyonelemeket. Így a már említett félmilliárdos részvényeladási vagyonvesztéssel és más járulékos költségekkel együtt összesen közel egymilliárd forintos kár érhette a magyar államot – fogalmazott a kormánybiztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.