Felélt aranytartalék

A spanyol polgárháború kommunista hőseit, madridi csatakiáltását idézte meg idei május 1-jei beszédében Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök példája jól mutatja, milyen nehéz elszakadnia a modern baloldalnak hamis mítoszaitól.

Pethő Tibor
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isidora Dolores Ibárruri Gómez (1895. december 9. – 1989. november 12.) baszk származású kommunista politikus; egy gallartai katolikus bányász nyolcadik gyerekeként látta meg a napvilágot. Szülei nem tudták tanulmányait finanszírozni, ezért Dolores varrónőként, illetve szobalányként dolgozott. Egyik első tagja az 1921-ben megalakult Spanyol Kommunista Pártnak. A harmincas évektől a kortez tagja, majd hamarosan a párt főtitkárhelyettesévé választották. Rendszeres résztvevője a moszkvai Komintern-kongresszusoknak. A polgárháború idején gyújtó szónoklataival próbált lelkesedést önteni a köztársaságiakba, több beszédében a „fasiszta ellenségnek” tartott trockisták, az anarchisták likvidálására biztatott. „Egy közmondás szerint jobb, ha száz fogoly bűnhődik ártatlanul, mint ha egy bűnös is élve marad” – mondta, megismételve a sztálini terror egyik legfontosabb alapelvét egy valenciai gyűlésen. A köztársaság bukásakor a Szovjetunióba távozott, ahol a menekült spanyol párt kis híján a tisztogatások áldozatává vált. 1942-től a párt főtitkára, 1960-tól tiszteletbeli elnöke, egyik fontos zászlóvivője az ötvenes évekbeli Tito-ellenes kampánynak. (1965-ben ezért Dubrovnikban bocsánatot kért Titótól.) 1977-ben visszatért Spanyolországba, ismét a kortez képviselője lett. 94 éves korában hunyt el Madridban.


No pasarán! – adta ki a jelszót a Spanyol Kommunista Párt „édesanyja”, Dolores Ibárruri, ami magyarul körülbelül annyit tesz: nem fognak áttörni vagy nem fognak átjutni! 1936 októbere volt, a szocialisták, a kommunisták, az anarchisták és a még megtűrt trockisták (a szovjet követ tiltakozására aztán ők nem vehettek részt a védelemben) Madrid határán álltak a vártán, ahogy később a mozgalmi dal megörökítette. Nem lesz áttörés (nye búgyet provüv frontá) – visszhangozták a háttérben egyelőre sunyin meghúzódó, a kegyetlen Alekszandr Orlov vezette NKVD-sek. Akkor még sikerült viszszaverni Franco ádáz katonáit, akik aztán 1939 tavaszán foglalják el a fővárost. A „no pasarán” egyébként, amely hamarosan az antifasiszta küzdelem jelmondatává vált, nem spanyol, még csak nem is kommunista találmány. Az első világháborúban a hatalmas áldozatokat követelő verduni csata idején keletkezett („ils ne passeront pas”), feltehetően a később a németekkel kollaboráló, a két világégés között francia nemzeti hősnek tekintett parancsnoktól, Henri Philippe Pétaintől vagy beosztottjától, Robert Nivelle tábornoktól származik. A németek nem jutottak át, beletört a bicskájuk a világtörténelem talán első anyagcsatájába. A korabeli francia hazafias plakátokon is megjelenő szlogent vette át aztán Ibárruri.
A „no pasarán” felhangzásakor már javában dúlt a spanyol polgárháború; a nacionalista-jobboldali, ekkor már Francisco Franco irányítása alatt álló lázadók oldalán német és olasz, a köztársaságiakén pedig szovjet „tanácsadók” osztották nemcsak a tanácsot, hanem a fegyvert és a lőszert is.
A később falangista „védőernyő” alá vont nemzetiek felkelésének közvetlen kiváltó oka az volt, hogy 1936 tavaszán a szocialistákat, a kommunistákat és az anarchistákat is magában foglaló radikális baloldali népfront nyerte a választásokat. Igaz, a közel ötszáz tagú parlamentbe (kortezbe) mindössze tizenhét kommunista képviselő jutott – a kétszáz jobboldali ellenzéki mellett –, mégis a háború eszkalálódásával egyre nagyobb, lassanként döntő befolyást szerzett Spanyolország kommunista pártja.
A harcok kirobbanásában fontos szerepet játszott az egyre nagyobb méretű egyházüldözés is: már 1934-ben Asztúriában 37 papot és kispapot öltek meg, 58 templomot gyújtottak fel a szélsőbaloldaliak. A polgárháborúban aztán általánossá vált az egyházi személyek likvidálása vagy akár az apácák megbecstelenítése. 1939-ig hat-hét ezer papot, köztük tizenkét püspököt kínoztak meg és végeztek ki a köztársasági milicisták, akiknek gondjuk volt a hitüket nyíltan megvallókkal is. (Az első, közelmúltban boldoggá avatott cigány férfit, a példamutató életet élő Ceferino Giménez Mallát azért állították halálosztag elé, mert védelmébe vett egy üldözött papot.)
A szovjet „tanácsadók”, az NKVD ügynökei 1936 nyarán avatkoztak be a küzdelembe: vezetőjük, Alekszandr Orlov mellett dolgozott a magyar Gerő Ernő (álnevén Pedro elvtárs), aki fontos szerepet vállalt Barcelonában az anarchistákkal való belső leszámolásban. A moszkvaiak segítségével, hivatalosan a francia kommunista Maurice Thorez javaslatára alakultak meg a nemzetközi brigádok, amelyek állományát folyamatosan szűrte az immár szovjet ágensek irányította titkosrendőrség, a Grupo de Información. Szerepet játszottak a trockista alakulatok üldözésében, vezetőjüket, Andrés Nint, miután kegyetlenül megkínozták, ők tették el láb alól. (A szovjet archívumok megnyílásáig az a kommunisták sugallta feltevés élt, hogy Nin átállt a nacionalistákhoz, s ott nyoma veszett.)
A biztonságiak különleges börtönöket, úgynevezett cekákat – az NKVD korábbi elnevezéséből ered a kifejezés – rendeztek be a nagyobb városokban: Madridban egy korábbi kolostorban, Barcelonában pedig a Hotel Colónban és egy magánházban. A kínzási, megtörési módszerek egyértelműen szovjet eredetűek, hasonló tortúrákat – szekrénycella, alvásmegvonás – alkalmaztak Moszkvában és a gulágon is. A valenciai cekában különleges büntetésként a foglyokat sokszor nyitott temetőbe, csontvázak, oszladozó halottak közé zárták éjszakára. Hírhedt volt a rabokat előszeretettel tizedelő Astorga Vayo irányította katalóniai gyűjtőtábor is.
Az oroszok közreműködésével a későbbi, a kommunistákat kiszolgáló szocialista miniszterelnök, 1936-ban még pénzügyminiszter Juan Negrin javaslatára „menekítették ki” a Spanyol Nemzeti Bank aranykészletének nagy részét az országból. A különleges szállítmányt nem sokkal a híres madridi ostrom előtt hajózták be komoly titoktartás mellett Odesszába a helyi NKVD-főnök, Alekszandr Orlov megbízottjai. (Az akcióról még Prieto hadügyminiszter sem tudott.) A madridi szovjet követtel kötött megállapodás kimondta, hogy az átvett arany átváltási árát a szovjetek fogják megszabni.
A moszkvai vezetésnek igen nagy volt a bendője: a szállításért nyolcvanezer, az átpakolásért és a tárolásért hetvenezer, a rudak éves őrzéséért 174 ezer dollárt számítottak fel. Az aranytartalékból vonták le a nyilvános propagandában testvéri segítségnek elkeresztelt katonai támogatás költségeit is. (A spanyol vizek felé vitt áruk többször estek áldozatul az olasz torpedóknak.) A szaldó hamarosan átfordult, maga Joszif Visszarionovics Sztálin állapította meg, hogy a köztársaságiak a vagyont felélték, sőt ötvenezer dollárral tartoznak a Szovjetuniónak. (Franco pénzügyi szempontból ravaszabb volt. A nemzetiek hitelbe vásárolták a fegyvert és a muníciót, a törlesztés csak a polgárháború befejezte után kezdődött, ráadásul a németeknek elég volt csak az 1945-ös hitleri összeomlásig fizetni. Az olaszok az utolsó részleteket a hatvanas években kapták meg az akkor éppen liberalizálódó Franco-diktatúrától.)
A közel hároméves öldöklésben számos tömeggyilkosságot hajtottak végre Franco emberei is. Barbadosban az egyik legkegyetlenebb tábornok, Juan Yagüe csapatai az elfogott köztársaságiakat a helyi stadionba terelték, majd lemészárolták őket. Parancsára hajtották végre a terueli népirtást, a város ugyanis a köztársaságiak oldalára állt. Az 1939-es győzelmet követően az immár országosan is vezérnek, azaz caudillónak titulált, hatalmát 1975-ös haláláig megőrző Franco kíméletlen tort ült: boszszúhadjáratának mintegy kétszázezer áldozata volt. Az átnevelőtáborok foglyaival a legkeményebb munkákat végeztették, fennmaradó idejükben pedig a karlendítéses köszöntést, a Cara al Sol kezdetű falangista himnuszt kellett gyakorolniuk. Kötelezővé tették a rabok számára a gyónást is, számos pap hivatását megcsúfolva jelentette a gyónási titkot a kihallgató tiszteknek. Így gördülékenyebben folyt a nyomozás, az egykori ellenfelek likvidálása.
Úgy tűnik, a polgárháború ellenfelei bizonyos körökben ma is mintaadónak számítanak. A hazai szélsőjobb 2008-ban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében, Toroczkai László tiszteletbeli elnök, Zagyva Gy. Gyula elnök vezetésével koszorúzással egybekötött látogatást tett a posztfalangisták vendégeként Franco tábornok sírjánál az Elesettek völgyében. Az eseményről készült videofelvételt a Youtube videomegosztóra is feltették.
A baloldali mitológiának mindig is része volt a köztársaságiak harcának és bukásának apoteózisa. Igaz, a republikánus éra idején elkövetett bűntettek, tömeggyilkosságok sokáig, a moszkvai irattárak megnyílásáig kevésbé voltak ismertek, a természetes emberi szimpátia is első pillantásra érthető módon a megtámadott felé fordult. A nyugati világ társutas vezető értelmiségiei – olyan követésre méltó emberek tartoztak ide, mint Ernest Hemingway, André Gide, John Dos Passos – számos kérdésben a nemzetközi kémszervezetként működő Kommunista Internacionálé (Komintern) befolyása alatt álltak. (A Komintern talán legeredményesebben dolgozó embere az a tekintélyes intellektuelek barátságába férkőző Willi Münzenberg volt, aki később Sztálinnal szembefordult, s ezért a megszálló nácik feltehető beleegyezésével 1940 nyarán Franciaországban a szovjet titkosszolgálat megölte.) Sikk volt kommunistabarátnak lenni, egy magára valamit is adó művelt embernek illett elismernie a Szovjetunió eredményeit.
Másfél ezer magyar önkéntes csatlakozott a köztársaságiakhoz: Gerő Ernő mellett meg kell említeni Zalka Mátét, a legendásnak mondott Lukács tábornokot, aki a polgárháborúban veszítette életét. 1937-ben érkezett meg a frontra a későbbi belügyminiszter, az 1949-ben kivégzett Rajk László. A nemzetközi brigád magyar zászlóaljának politikai biztosaként működött, súlyosan megsebesült, a köztársaság bukása után Franciaországba internálták, majd 1941-ben pártutasításra hazatért Magyarországra. Utazását az a szintén illegális kommunista Tömpe András, a későbbi hírszerző vezérőrnagy szervezte meg, aki maga is parancsnokként vett részt a spanyolországi harcokban. Tömpe 1968-ban a csehszlovákiai bevonulás elleni tiltakozásul lemondott kelet-berlini nagyköveti posztjáról. Pártbeli meghurcolása miatt 1971-ben öngyilkos lett. Flatter Ottó álnéven harcolt a polgárháborúban Münnich Ferenc, de itt küzdött az 1956-ban a Köztársaság téri pártház ostrománál agyonlőtt Mező Imre is.
Legutóbb a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc idézte meg a szenvedélyesnek (La Passionata) nevezett Dolores Ibárruri szellemét, a spanyol polgárháborút vizionálva Magyarországra. Gyurcsány egyébként szívesen utal a kommunista mitológia héroszaira, mostani perbe fogásával kapcsolatban képtelenség lenne nem észrevenni a dimitrovi reminiszcenciát. A Komintern vezetője a lipcsei bíróság előtt kiállt igazáért, felmentették, a korabeli jelmondat szerint üllőnek szánták, de kalapáccsá vált. (Más kérdés, milyen szerepet játszott a titkosszolgálatok közti együttműködés Georgi Dimitrov szabadulásában.)
Azt már a magát modernnek mondó baloldalnak kellene eldöntenie, érdemes-e egykori sztálinista politikusokat a zászlajára tűzni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.