Flandria vonzza a tudósokat

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mágnesként vonzzák a világhírű tudósokat az elmúlt években a belgiumi flamand (holland nyelvű) egyetemek – írják örömmel a flamand lapok. Egyre több nagy „név” választ észak-belgiumi intézményt kutatásainak folytatására. Két új jövevény a nemzetközileg ismert Tompa Péter biológus és az eddig Bécsben dolgozó Frank Verstraete belga kvantumfizikus, aki most hazatér. A flamand egyetemek vonzerejének két fő oka van. Az egyik a növekvő hírnevük, a másik a jelentős támogatás, amit kívülről kapnak. Gent egyeteme például első Európában a genetikában és a biotechnológiában, a leuvenit pedig a tíz legjobb közé sorolják.
A flamand kormány nemrégiben 62 millió eurót (16,53 milliárd forint) adott az egyetemeknek, hogy Odüsszeusz-programjával vezető külföldi tudósokat csábítson Flandriába. A fő cél az úttörő felfedezések ösztönzése. A kutatók – akiket egy nemzetközi zsűri választ ki – akár 7,5 millió eurót is kaphatnak a Tudományos Kutatási Alaptól. 2007-ben a területén a világon a másodiknak rangsorolt Jiri Frimi cseh biológus szegődött el Gentbe. Az egyetem rektora elmondta, a nagy nevek óriási vonzerőt gyakorolnak a fiatal tehetségekre.
A bevezetőben említett Verst-raete „abszolút autoritás” a kvantumfizikában. 2009-ben elnyerte az Ignaz Lieben-díjat, amelyet az osztrák Nobel-díjnak is neveznek. A Flamand Biotechnológiai Intézet a Brüsszeli Szabadegyetemmel együtt bejelentette, hogy csatlakozik hozzájuk Tompa Péter magyar biológus. Az egyetem szóvivője szerint ő „igazi úttörő, aki Flandriába annak kiváló infrastruktúrája miatt jött”. Hozzátette, ez az első alkalom, hogy egy ilyen kaliberű tudós dolgozik majd náluk. A leuveni egyetem helyettes rektora pedig azt mondta, hogy ezek a kutatók alapvetően járulnak hozzá a flamand gazdaság virágzásához, mivel az innovációt garantálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.