időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Harc az IMF irányításáért

Kottász Zoltán
2011.05.30. 22:00

Elektronikus megfigyeléssel szigorított házi őrizetben várja bírósági tárgyalásának folyatását a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn, aki egymillió dolláros óvadék fejében távozhatott tegnap a börtönből. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérének utódjáról tovább folyik a vita a nagyhatalmak között.

Míg az Európai Unió vezetői a hagyományokra (miszerint az IMF vezetője európai kell legyen) és az eurózóna problémáira hivatkozva azt követelik, hogy európai legyen Dominique Strauss-Kahn utódja, Brazília, Kína, Oroszország és Törökország is jelezte: a gazdasági-politikai erőviszonyok megváltoztak, eljött az ideje, hogy egy fejlődő ország képviselője kapjon esélyt. Selim Kuneralp, Törökország EU-nagykövete emlékeztetett a két évvel ezelőtti londoni G20-csúcstalálkozó résztvevőinek megállapodására, miszerint a következő IMF-vezért érdemei alapján választják meg. A jelöltek között Kemal Dervis volt török gazdasági miniszter neve is felmerült. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter a maga részéről Grigorij Marcsenkót, a kazah jegybank elnökét ajánlja új IMF-vezérnek, Guido Mantega brazil pénzügyminiszter pedig úgy véli: „Túljutottunk azon a ponton, hogy mindenáron egy európai állampolgár számára tartsuk fenn ezt a fontos pozíciót.” A kínai központi bank vezetője, Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) szerint az IMF vezetésének jobban kellene tükröznie a világgazdaságban végbemenő változásokat. Egyes elemzők felháborítónak tartják, hogy miközben az IMF tevékenysége a fejlődő országokra van a legnagyobb hatással, ezeknek az államoknak jóval kisebb beleszólási lehetősége van a valutaalap működésébe.
Szakértők szerint a legesélyesebb jelölt továbbra is Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, akit az Egyesült Államok is támogat. Amerika és az európai országok együttesen a szavazatok közel ötven százalékával rendelkeznek az IMF-ben. Az EU tagállamai hamarosan közösen hoznak döntést hivatalos jelöltjükről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.