Kilépnek-e a görögök?

Tagadták az unió illetékesei, hogy a görögök el kívánják hagyni az euróövezetet, azt azonban elismerték, hogy titokban találkoztak a valutaövezet pénzügyminiszterei. Szakmai vélemények szerint az unió és az IMF agresszív elvárásai megfojtották a görög gazdaságot.

2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozó britek. A brit kormány pénzügyminisztere ellenzi a portugál mentőövet és a görögöknek adandó második segítséget – jelentette ki George Osborne a BBC-nek. Azzal érvelt, hogy a portugálok még sosem teljesítették vállalt kötelezettségeiket, a görögök esetében viszont nem indokolt a második segélycsomagban való brit részvétel. (S. T.)


Szűk körű euróövezeti pénzügyminiszteri találkozót tartottak Luxembourgban – ismerte el Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke a hét végén. A megbeszélésen állítása szerint nem esett szó arról, hogy Görögország esetleg kiválna az eurót használó államok köréből, és a hellén adósság átütemezését sem vitatták meg. Több uniós tisztségviselő pénteken még cáfolta, hogy válságtanácskozásra gyűltek volna össze a pénzügyminiszterek.
Az eredetileg titkosnak szánt megbeszélésről a Der Spiegel adott hírt meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. Interneten közölt cikkében azt állította, hogy Görögország az egyre súlyosabb gazdasági gondok nyomására kilépését fontolgatja az euróövezetből, és a találkozó apropója ennek megvitatása. Az értesülést – amely mellett a Spiegel továbbra is kitart – az athéni pénzügyminisztérium is cáfolta. – Az ilyen beszámolók csupán piaci spekulációt szolgálnak – hangsúlyozta a tárca.
A közös valutaövezet elhagyását a görögöknek már tavaly javasolták brit közgazdászok, de egyes szakmai vélemények szerint a régi fizetőeszközhöz való visszatérésnek nagy ára lenne. – Ha Görögország kilépne a fizetési övezetből, az új drachma várhatóan drasztikusan leértékelődne. Ez pedig jelentősen megnövelné a helyi pénzben kimutatott államadósságot, amely a GDP 200 százaléka fölé emelkedhetne a mostani 150 százalékról – mondta egy amerikai üzleti portálnak Lukasz Papademosz, a volt athéni jegybankelnök. Egy német gazdasági szakember azonban épp ezzel ellentétesen vélekedett tegnap. Szerinte katasztrofális következménye lenne annak, ha Athén az euróövezetben marad: egyre erőteljesebb takarékosságra kényszerülne, a többi tagállam, köztük Németország pedig arra, hogy Athént újabb mentőcsomagban részesítse.
Egyre többen állítják, hogy túl kemények voltak az EU és az IMF egy évvel ezelőtti segítségnyújtásának feltételei Görögország esetében. – Az EU és az IMF tanult hibájából, Portugália megsegítésére sokkal reálisabb célokat tűzött ki – olvasható az Eubusiness.com tegnapi cikkében. – Mindez azt jelzi, hogy a valutaalap és az unió elismerte, az általa korábban folytatott politika karmai közt tartja a görög gazdasági növekedést – állította David Schnautz, a Commerzbank elemzője.
A kérdésnek Magyarországon is van aktualitása, az Orbán-kormány csaknem egy évvel ezelőtt szakított az IMF-fel ugyanilyen okok miatt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten azt mondta, hogy a kormány legkockázatosabb lépése volt „a valutaalap kipaterolása”, de időközben beigazolódott, hogy „jól jártunk vele”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.