Lehoznák a csillagokat az égről

Története hetedik kontinentális kupadöntőjére készül az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata. Négy évtized hét fináléja során a pillanatnyi erőviszonyok még soha nem tűntek olyan kedvezőnek, mint holnap (15 óra, Digi TV) és jövő vasárnap, a KEK-végjátékban a spanyol Mar Alicante ellenében. A Fradinak ettől persze még nagyon vigyáznia kell, leginkább saját magára, nehogy utólag kénytelenek legyünk a kedvező jelzőt csalókára változtatni.

Ballai Attila
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a szlovák Banovsky eltüntetése után a nyolcaddöntőre az előző két BL-sorozat győztesét, a Viborgot fogta ki a csapat, elméletben szinte már ki is esett. Aztán majdnem a gyakorlatban is, hiszen összesítésben egygólos hátránynál, a hazai visszavágó utolsó percében a dánok ziccerben vitték Abramovics kapusra a labdát. Csakhogy ő kifogta, a valójában időn túli hetest pedig Zácsik bevágta, ekkor tetőzött csak a tényleg időn és földön túli boldogság. Ezt a francia Toulon és a Metz kiverése követte, és ha a fradista lányok és szurkolók valóban álmodtak egy – na jó, nem világot, de – Európára szóló diadalt maguknak, most itt állnak a kapui előtt. Ha van hitük (meg még némi maradék erejük), be is tudnak lépni, mert ezek a falak nem olyan magasak. A Mar Alicante ugyanis jóval simább ágon, a selejtezőből kapaszkodott fel idáig, a spanyol bajnokságban sem meghatározó, számunkra valamelyest ismert két játékosa közül az egyik a helyi gólzsák Isabel Maria Ortuno Torrico, a másik az előző szezont még Székesfehérváron töltött litván Laima Bernataviciute.
Az FTC-Rail Cargo Hungariának ettől persze még jó oka van az óvatosságra: saját maga. A sérülésektől és betegségektől tizedelt keret roppant ingatag, nemhogy két mérkőzés között, de egy meccsen belül is szédítő szélsőségekre képes. A párharc végkimenetele tehát a magyaroktól függ: a jó Fradi biztosan nyer, a rossz kikap. A Budapestről a majd kétszeres befogadóképességű és a szabványnak megfelelő dabasi csarnokba kényszerülő alakulat az egész hetet problémamentesen edzette végig új és átmeneti otthonában, Tomori Zsuzsanna bokája, Zácsik Szandra combja és gyomra, valamint a hazai elődöntőben a DVSC-től elszenvedett fiaskó után az egész társaság lelke folyamatosan gyógyult. Persze többször elhangzott, hogy a Népliget a szentély, de éppen a szentélyben illetődhet meg a földi halandó, és mivel erre a zöld-fehérek a közelmúltban több példát is adtak, a dabasi albérlet akár még görcsöket is oldhat.
Elek Gábor vezetőedző nem erre épít: „Egyértelműen hátrány számunkra, hogy most a visszavágót játsszuk idegenben, mert az idei KEK-sorozatban eddig mind a négyszer úgy fogadhattuk itthon az ellenfelünket, hogy tudtuk, hány góllal kell győznünk, de ezen túl kell lépnünk. Abban biztos vagyok, hogy Dabason nagyon otthon leszünk, ebben a szezonban a nemzetközi kupa az utolsó esélyünk arra, hogy igazán nagyot dobjunk, ezért meg kell ragadnunk.” Szucsánszki Zita csapatkapitány még a vereségből is képes bizakodást meríteni: „Amikor a Debrecentől kikaptunk, abban a pillanatban azt mondtam, a KEK-et meg fogjuk nyerni, mert az egész idényünkre az volt a jellemző, hogy rossz után jó következett. A bajnoki elődöntőben elbuktunk, a KEK-ben le kell hoznunk a csillagokat az égről.”
Ez az eddigi hat kontinentális fináléban kétszer sikerült: 1978-ban a KEK-ben a német Leipzig feletti 18-17, majd 2006-ban, az EHF-kupa oda-visszavágós döntőjében – mindmáig ez az utolsó magyar klubtrófea – a horvát Podravka Koprivnica elleni 37-36 és 33-32 szentesítette a sikert.
A papírforma alapján a Mar Alicantéval szembeni összesítést nem egy-két góllal kellene nyerni.
De annyival is nagyon jó lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.