időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Magyar egység a Balaton partján

P. Szabó Ernő
2011.05.11. 22:00

Négy uniós eseménynek ad otthont Balatonfüred az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alatt. A város nemcsak helyszínt nyújt a konferenciákhoz, hanem több kulturális kísérőrendezvényt is szervez. Ezek helyszínei között van a 2010-ben csaknem kétmilliárd forintos európai uniós beruházásból megújult Vaszary Villa, a Jókai Mór Emlékház és a Városi Múzeum.

A Vaszary Villában nemzetközi szintű kiállításoknak helyet adó művészeti központ létesült, amely a kulturális értékmegőrzés egyik legelismertebb helyszínévé vált az országban. Az értékmegőrzésen túl a Vaszary Villa küldetésének tekinti az értékteremtést is, kiállítói tevékenységét éppen ezért sokféle programmal igyekszik teljessé tenni. A megnyitását követő hónapokban olyan neves előadók adtak koncertet a villa történelmi falai között, mint Miklósa Erika operaénekes, Snétberger Ferenc gitárművész, Hegedűs Endre zongoraművész, Binder Károly zeneszerző és zongoraművész, Rozsnyói Péter jazz-zongorista, Hauser Adrienne zongoraművész.
A Városi Múzeum – a néhai fürdőigazgató villája – négy nagyobb téma: a közlekedés, a gyógyfürdő, az Anna-bál és a színház köré csoportosítva mutatja be Balatonfüred reformkori történetét. A múzeum épületében kap helyet a helytörténeti gyűjtemény, valamint a látogatóközpont, ahonnét tematikus sétaútvonalak indulnak.
A Jókai Mór Emlékházban tavaly megnyílt, új kiállítást – amely számos multimédiás eszköz segítségével bepillantást enged a Jókai család füredi mindennapjaiba – mind irodalom- és kultúrtörténeti, mind kultuszkutatási és muzeológiai szempontból, mind pedig a megvalósítás módjában, illetve eszközrendszerében a 2010. év legfigyelemreméltóbb, szakmailag leginkább példaértékű hazai múzeumi teljesítményeként értékelte a MúzeumCafé művészeti magazin grémiuma (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, valamint Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus). A döntés során azt is figyelembe vették, hogy a Jókai Mór Emlékház egy minden tekintetben példás, több múzeumot, Balatonfüred önkormányzatát és a megyei múzeumi szervezetet is érintő, példamutató együttműködés eredményeképpen újult meg.
Már a nyitást követő első öt hónapban több mint negyvenezer látogató járt a kiállításokon, rendezvényeken. Az érdeklődés nem csökkent, hiszen a Vaszary Villában jelenleg is több izgalmas kiállítás látható. Közöttük van a berlini Collegium Hungaricum és a Vaszary Villa Német egység a Balatonnál című közös kiállítása, Forgács Péter és Hámos Gusztáv kinematográfiai installációja, amely azért különösen izgalmas, mert a bemutató jó néhány szereplője most, évtizedek múlva látogatóként szembesülhet a történtekkel. A tárlat július 3-ig tart nyitva. A nagy érdeklődésre való tekintettel hosszabbították meg június 13-ig a Márffy és Csinszka című kiállítást, amely a művész népszerűségének csúcsát jelentő periódusát, a 20–30-as években keletkezett alkotásokat mutatja be; az érett és közkedvelt – a kortársak, és az utókor által egyaránt a modern, dekoratív, franciás festészet körébe sorolt – időszakát. A kiállításra 35 helyről összeválogatott képek egyik érdekessége, hogy a 70 műalkotás harmadát most láthatja először a nagyközönség. A harmadik tárlaton a kortárs fotóművész, Kovács Endre Időleges felejtés címmel mutatja be felvételeit.
Harmincmillió forintot költ a város az uniós elnökség alatti kulturális programokra, közöttük az immár 19. alkalommal sorra kerülő Jókai-napokra (május 6–7.), a balatoni hal- és borünnepre (június 23–26.), illetve a gitárfesztiválra (június 18–25.), amelynek megnyitóján részt vesz majd a budapesti lengyel nagykövet is. Ezzel a gesztussal köszön el a város a soros elnökségtől, és adja át a stafétát Lengyelországnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.