Nem lesz utólagos tandíj

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nem gondolkodik az utólagos tandíj ötletében – utasította vissza Pokorni Zoltán fideszes oktatáspolitikus javaslatát tegnap a Hoffmann Rózsa (KDNP) vezette oktatási államtitkárság. Úgy érveltek: a lemorzsolódás ellen a megelőzés, vagyis a felvételi követelmények emelése a leghatékonyabb módszer. Ilyen például, ha a felsőoktatásba való bejutást nyelvvizsgához vagy emelt szintű érettségihez kötik. Feltették azt a kérdést is: vajon gondolt-e rá az ötletgazda, hogy ha egy-egy diáknak nem sikerül diplomát szereznie, akkor vélhetőleg nem fog tudni jól fizető álláshoz jutni, tehát nem lesz rá esélye, hogy a diákhitelét, tandíját visszafizesse?
A hallgatók és az oktatók azonban nem zárkóznának el a felvetéstől. – Ha valaki lefoglal egy színházjegyet, majd nem megy el, ki kell fizetnie a belépőt, hiszen miatta egy másik kiszorult az előadásról, s a színészek gázsiját is ki kell fizetni – reagált Klinghammer István, az ELTE Gazdasági Tanácsának elnöke, megjegyezve, az ELTE-n is húszszázalékos a lemorzsolódás. Hozzátette: a külföldre távozókkal csak akkor szabad visszafizettetni a tanulmányi költségeket, ha ezzel méltányos hazai fizetés is párosul. Kiss Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke is viszszafizettetné a költségeket azokkal, akik önhibájukból hagyják abba tanulmányaikat, illetve diplomájukat külföldön hasznosítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.