Népszerű elektromos hajók

Az elektromotoros hajóknak lehet jövőjük a vitorlások mellett a legnagyobb hazai állóvizeken – derült ki a tegnap zárult, Balaton Boat elnevezésű hajókiállításon. Hét hazai vállalkozás tizenhét környezetkímélő hajóját mutatták be a látogatóknak.

2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árbocosoknál nagyobb sebességre képesek – de nem gyors-, hanem élményhajónak készülnek – rendkívül biztonságosak, és külsőleg sem téveszthetők össze a 40-50 kilométeres sebességgel száguldó motorcsónakokkal. A legkisebb és legolcsóbb nyolc, a legnagyobb hatvan lóerős – magyarázta a tegnap zárult balatonlellei vízisport-kiállítás látogatóinak az egyik legnagyobb, hazai, elektromotoros hajókat gyártó kft. ügyvezető igazgatója.
A legkisebb elektromotoros fedélzetén hat fő tartózkodhat, a harmincöt láb hosszú vízi jármű tizenkét személyes, plusz négy hálóhellyel is rendelkezik. Egyre élénkebb a kereslet a környezetkímélő vízi jármű iránt, négymillió forintért már vásárolhatunk kis hajót, húszmillióért pedig tulajdonosai lehetünk egy minden extrával felszerelt „úszó apartmannak” – folytatta a bemutatót az ügyvezető.
Ha nyolc kilométeres óránkénti sebességgel haladunk, akkor húsz óra alatt körülhajózhatjuk a Balatont, majd az éjszakai pihenő és reggelizés együttesen tíz órája elég a hajó feltöltéséhez – állítják a gyártók. – Van jövője ennek a hajótípusnak, mert egészen biztos, hogy a jogszabályi tiltás alapján a Balatonon továbbra sem közlekedhetnek magáncélra belsőégésű motorral hajtott, benzin- vagy gázolajüzemű hajók – vélekedik a húsz balatoni vitorláskikötőt fenntartó Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Horváth Gyula úgy véli, hogy aki nem tud vagy nem szeret vitorlázni, annak kiváló élményt nyújthat egy elektromotoros hajóval körbejárni a Balatont.
– Minden kikötőnkben jut hely vendéghajónak, és csaknem mindenütt van áramfeltöltő készülék. Természetesen külföldiek hajóit is fogadjuk, s éppen ezért dolgozunk azon, hogy egyszerűsítsük és tipizáljuk a töltőfejeket. A tegnap zárult Balaton Boatnak a vasárnapi viharos idő ellenére is több mint kétezer látogatója volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.