Öngól

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási öngólt lőtt Iváncsik Imre szocialista politikus, egykori honvédelmi államtitkár egy tegnap megjelent interjúban. A képviselő arra a cikkünkre reagált, amelyben azt közöltük, hogy a Honvédelmi Minisztériumban (HM) nem működött valós belső gazdasági ellenőrzés, ezért Hende Csaba jelenlegi honvédelmi miniszter elrendelte egy kontrollingfőosztály létrehozását. Iváncsik erről a Népszabadságnak azt nyilatkozta: a szaktárcánál már 2006-ban olyan szervezeti és működési szabályzatot alkottak, amely kormányhivatali ranggal bíró, hatvanfős stábot állított fel az ellenőrzésre. Ennek a hivatalnak minden megállapítását jelentésben kellett rögzíteni, és mindig volt utóellenőrzés is – mondta az MSZP-s honatya. Arra is hivatkozott, hogy bevezettek egy úgynevezett folyamat-ellenőrzési rendszert, így a civil és katonai szervezetek jelentést készítettek a gazdasági folyamatokról.
Még bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor ennek a lapnak a hasábjain először számoltunk be egy kenőpénzekkel teli borítékról, amely lebuktatta a HM-nél működő bűnszervezetet. Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter először tagadott, majd megpróbálta egyes honvéd főtisztek ballépéseként bemutatni a történteket. Aztán magához hívatta Sólyom László köztársasági elnök – aki békeidőben egyébként a hadsereg főparancsnoka is volt –, és Szekeres kénytelen volt elismerni a korrupciós hálózat létezését. Az ügyészség nyomozati anyagaiból később az is kiderült, nem csupán néhány főtiszt eltévelyedéséről volt szó, hanem a minisztériumban rendszeres volt a vesztegetés, egyes alvállalkozók hat–tíz százalékot osztottak vissza a vaskos honvédségi megbízásokért.
A Hende Csaba jelenlegi honvédelmi miniszter által elrendelt átvilágítás és az elszámoltatási kormánybiztos munkája révén az is egyértelművé vált, ez a korrupciós rendszer olyannyira intézményesült, hogy nemcsak a szaktárcánál, hanem annak háttérintézményeinél, gazdasági társaságainál is természetes volt az apanázs kifizetése a hosszú távú szerződésekért. A minisztersége alatt tihanyi villát építtető Szekeres tehát nem feltárta, hanem észre sem vette, hogy milyen minisztériumi vezetőket is irányít, hiszen arra gondolni sem merünk, hogy valamilyen oknál fogva ő is a homokba dugta volna a fejét.
Iváncsik saját magának és volt honvédelmi minisztériumi főnökeinek állít ki szegénységi bizonyítványt azzal is, hogy a hatvanfős kormányhivatali ranggal rendelkező ellenőrző stábra hivatkozik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kenőpénzeket mozgató állami cégvezetők és minisztériumi alkalmazottak bűncselekményei nemcsak a volt miniszterek figyelmét kerülték el, hanem egy felduzzasztott hivatalét is.
Iváncsik említett még folyamat-ellenőrzést is és erről szóló jelentéseket. De vajon hol lehetnek azok az iratok, amelyek a Szekeres-féle minisztériumban kézről kézre járó kenőpénzek útját mutatják be egy folyamatábrán, vagy akár egyetlen szót is szólnak a szintén MSZP-s Juhász Ferenc honvédelmi miniszteri irodája környékén keringő, vesztegetésből származó milliókkal megtömött viszkisdobozokról?
Az Állami Számvevőszék vélhetőleg ezért is jelenthette azt 2008-ban, hogy a HM-nél nincs valós belső ellenőrzés. A szaktárcánál valójában mindenki önmagát ellenőrizte, de érdekes módon senki nem talált gyanús borítékokat, ha a zsebébe nyúlt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.