időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Öngól

Haraszti Gyula
2011.05.27. 22:00

Óriási öngólt lőtt Iváncsik Imre szocialista politikus, egykori honvédelmi államtitkár egy tegnap megjelent interjúban. A képviselő arra a cikkünkre reagált, amelyben azt közöltük, hogy a Honvédelmi Minisztériumban (HM) nem működött valós belső gazdasági ellenőrzés, ezért Hende Csaba jelenlegi honvédelmi miniszter elrendelte egy kontrollingfőosztály létrehozását. Iváncsik erről a Népszabadságnak azt nyilatkozta: a szaktárcánál már 2006-ban olyan szervezeti és működési szabályzatot alkottak, amely kormányhivatali ranggal bíró, hatvanfős stábot állított fel az ellenőrzésre. Ennek a hivatalnak minden megállapítását jelentésben kellett rögzíteni, és mindig volt utóellenőrzés is – mondta az MSZP-s honatya. Arra is hivatkozott, hogy bevezettek egy úgynevezett folyamat-ellenőrzési rendszert, így a civil és katonai szervezetek jelentést készítettek a gazdasági folyamatokról.
Még bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor ennek a lapnak a hasábjain először számoltunk be egy kenőpénzekkel teli borítékról, amely lebuktatta a HM-nél működő bűnszervezetet. Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter először tagadott, majd megpróbálta egyes honvéd főtisztek ballépéseként bemutatni a történteket. Aztán magához hívatta Sólyom László köztársasági elnök – aki békeidőben egyébként a hadsereg főparancsnoka is volt –, és Szekeres kénytelen volt elismerni a korrupciós hálózat létezését. Az ügyészség nyomozati anyagaiból később az is kiderült, nem csupán néhány főtiszt eltévelyedéséről volt szó, hanem a minisztériumban rendszeres volt a vesztegetés, egyes alvállalkozók hat–tíz százalékot osztottak vissza a vaskos honvédségi megbízásokért.
A Hende Csaba jelenlegi honvédelmi miniszter által elrendelt átvilágítás és az elszámoltatási kormánybiztos munkája révén az is egyértelművé vált, ez a korrupciós rendszer olyannyira intézményesült, hogy nemcsak a szaktárcánál, hanem annak háttérintézményeinél, gazdasági társaságainál is természetes volt az apanázs kifizetése a hosszú távú szerződésekért. A minisztersége alatt tihanyi villát építtető Szekeres tehát nem feltárta, hanem észre sem vette, hogy milyen minisztériumi vezetőket is irányít, hiszen arra gondolni sem merünk, hogy valamilyen oknál fogva ő is a homokba dugta volna a fejét.
Iváncsik saját magának és volt honvédelmi minisztériumi főnökeinek állít ki szegénységi bizonyítványt azzal is, hogy a hatvanfős kormányhivatali ranggal rendelkező ellenőrző stábra hivatkozik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kenőpénzeket mozgató állami cégvezetők és minisztériumi alkalmazottak bűncselekményei nemcsak a volt miniszterek figyelmét kerülték el, hanem egy felduzzasztott hivatalét is.
Iváncsik említett még folyamat-ellenőrzést is és erről szóló jelentéseket. De vajon hol lehetnek azok az iratok, amelyek a Szekeres-féle minisztériumban kézről kézre járó kenőpénzek útját mutatják be egy folyamatábrán, vagy akár egyetlen szót is szólnak a szintén MSZP-s Juhász Ferenc honvédelmi miniszteri irodája környékén keringő, vesztegetésből származó milliókkal megtömött viszkisdobozokról?
Az Állami Számvevőszék vélhetőleg ezért is jelenthette azt 2008-ban, hogy a HM-nél nincs valós belső ellenőrzés. A szaktárcánál valójában mindenki önmagát ellenőrizte, de érdekes módon senki nem talált gyanús borítékokat, ha a zsebébe nyúlt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.