Őrzi a tüzet és az aranyat

Isztambulban kőhajításnyira a Héttoronytól – az Egri csillagokból is ismert, jó néhány magyar vitéz börtönéül szolgáló erődítménytől – kezdődött meg tegnap a 60. cselgáncs Európa-bajnokság, és az Abdi Ipekci sportcsarnok falai között egyáltalán nem számoltunk vészterhes napokkal. Azt persze csak titkon remélhettük, hogy egy aranynyal és egy ezüsttel kezdjük az Eb-t, de éppen ez történt, köszönhetően Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva nagy menetelésének.

2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válogatottunk egy éve a bécsi kontinenstornáról magasan a várakozás felett teljesítve két aranyat, három ezüstöt és két bronzot hozott haza, ezúttal „csak” három-négy érem megszerzése a cél; de mivel tavaly rögtön az első napon Ungvári Miklós (66 kg) és Csernoviczki Éva (48) a dobogó második, Karakas Hedvig (57) pedig a harmadik fokán kötött ki, most is jó rajtban bizakodtunk. Ám Karakas egy nyert meccs után kikapott az azeri Gaszimovától, és így ugyanúgy helyezetlenül zárt, mint Burján László a 60 kg-ban, Gorjanácz Zsolt pedig a 66 kg második számú magyar indulójaként. Ungvári ellenben nem csak a hazai mezőnyből emelkedik ki évek óta, súlycsoportja meghatározó alakja, és tegnap is három ippon győzelemmel masírozott be egyenes ágon a legjobb négy közé. Igaz, az első mecscsén meghűlt a vér az ereinkben, mert először majdnem őt hajította a hátára egy nem jegyzett görög, de miután eszmélt, a lengyel Zagrodnik és a francia Duprat ellen sem vesztegette az idejét a tatamin. S jóleső érzéssel konstatálhattuk, hogy pár perccel később, ugyancsak a harmadik győzelmével, a vb-ezüsttel is rendelkező spanyol Blanco ellenivel, Csernoviczki is követi az elődöntőbe.
Ungvári a 2009-es Eb-n már törlesztett valamicskét a számára rettenetes emlékeket jelentő orosz Gadanovnak – a pekingi olimpián majdhogynem nyerő pozícióban szabálytalan fogás miatt leléptették ellene –, s most megint ezt tette, mert a döntőbe jutásért hosszabbításban jukóval verte. S Csernoviczki most sem akart lemaradni tőle, ő az athéni olimpián ezüstérmes, 35 évesen már veterán, de azért még mindig életveszélyes Jossinet-n küzdötte át magát. Akivel szemben amúgy mind a négy eddigi meccsét elvesztette.
Ám a legnagyobb mumusa este a döntőben várt rá: bár a román Dumitrut legutóbb legyőzte, ezzel is csak 2-9-re szépített ellene. És sajnos nem Csernoviczki jutott kettőről háromra, hanem a pekingi olimpia bajnoka kilencről tízre, és nyerte ezzel hetedik (!) Eb-aranyát. Egy páros intés után már csak a tatabányai versenyzőt figyelmeztették kilépésért – holott az esetnél mindkét fél elhagyta a szőnyeget –, és ez döntött az akció nélküli fináléban. „Úgy érzem, nem volt jogos a bírók döntése, de örülök az ezüstéremnek is, mert sérülés miatt sok időt ki kellett hagynom, most pedig nagyon nehéz sorsolást fogtam ki. A szívem azonban vitt előre. Dumitrut csak nagy dobással, ipponnal lehet legyőzni, ez nem jött össze, ám tavaly, amikor kikaptam tőle a bécsi Eb-döntőjében, sokkal csalódottabb voltam” – nyilatkozta első isztambuli érmesünk.
A második pedig még boldogabb lehetett, mert Ungvári megnyerte a maga döntőjét, hosszabbításban az azeri Karimovot is legyűrte jukóval, így 2002 és 2009 után harmadszor lett a kontinens legjobbja. S most nem üres szólam, hogy ez különleges arany azután, hogy a doppingügybe keveredett, de magát ártatlannak tartó, tavaly Eb-3. öccse, Attila nem lehet itt Isztambulban. „A testvéremért, Karvalyért és helyette is küzdöttem végig, mert neki is itt kellene lennie. S biztos vagyok benne, hogy ő is hasonlóan szerepelt volna. De most én őrzöm a családi tüzet” – szólt a formabontó bajnoki nyilatkozat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.