Öt új magyar

Lukács Csaba
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén eddig hetvenezren kértek és közel ezren kaptak magyar állampolgárságot a január elsejétől kérvényezhető egyszerűsített honosítási eljárás keretében. A kérelmek zömét a külképviseletek vették át: a rohamra jellemző, hogy a megnövekedett ügyfélforgalomra való tekintettel Brüsszel után Csíkszereda lett a magyar diplomácia legnagyobb létszámú külföldi képviselete. A legtöbb kérelmet mégsem itt, hanem Szabadkán vették át, ahol múlt pénteken délben Korsós Zoltán főkonzul a tízezredik ügyiratot iktathatta, miközben a fiatal ügyfélnek átadott egy Budapest-albumot és egy EU-elnökségi ajándékcsomagot.
E sorok írója lassan húsz éve él Magyarországon. Előbb turistaként, aztán – a Medgyessy Péter kormányfő idején bevezetett szigorítások miatt – letelepedési engedély birtokában. Megalázó és macerás volt ugyanis a magyar állampolgárság megszerzése – nálam akkor szakadt el végképp a cérna, amikor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban egy kiejthetetlen nevű ügyintéző megkérdezte tőlem, van-e szükségem tolmácsra. Akkor már évek óta a Magyar Nemzetnél dolgoztam (és ez a papírjaimból is kiderült), előtte magyar iskolában érettségiztem Székelyudvarhelyen, a nevem sem tűnik idegennek, neki mégis fontos volt lerománoznia. Ráadásul hazudnom is kellett volna ahhoz, hogy a papír szerint is magyar lehessek: hiába lakom évek óta ugyanabban az albérletben, máshova kellett volna bejelentkezni; több százezres bruttó fizetésről papírt szerezni, miegyéb.
Január harmadikán aztán magam is elbandukoltam a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Üllői úti irodájába, ahol a magyar adminisztráció egy eleddig ritkán tapasztalt arcával találkozhattam: mosolygós, szakszerű és gyors ügyintézéssel. Huszonhét perc alatt beadtam az állampolgársági kérelmet, és még arra is odafigyeltek, hogy a majdani irataimban a szülőhelyem ne Odorheiu Secuiescként, hanem Székelyudvarhelyként szerepeljen.
Múlt héten aztán csörgött a telefonom: az egyik fővárosi kerület önkormányzatától hívtak, hogy ha ráérek, hétfő reggel tíztől állampolgársági esküt tehetek a házasságkötő termükben. Ráértem.
Nem tagadom, izgultam kicsit. Életem egy fontos szakasza, húszévnyi hányódás zárulhat le a rövid ceremónia végeztével. Bár ritkán veszek öltönyt-nyakkendőt, most természetes volt, hogy megtisztelem az eseményt az ünneplőruhával. Negyedórával hamarabb érkeztem, a teremben egy kínai nő és gyereke várt – ők szintén magyar állampolgárok lesznek. Mire aláírtam az aláírnivalót, befutottak a barátaim is, és megérkezett egy ismerős erdélyi származású házaspár is, szintén állampolgársági esküt tenni. Legalább többségben lesznek a magyarok, viccelődtünk, amíg a ceremónia megkezdésére vártunk.
A kerület alpolgármestere csak nem akart megérkezni. Dugóba került, mondta kezét tördelve az egyik önkormányzati alkalmazott. – A magyar állam képviselője késik az egyik legfontosabb kötelességéről, amikor bővülne a nemzet – dohogott az egyik barátom, aki fontos találkozót mondott le azért, hogy az én eskütételemen jelen lehessen.
Félórás késés után befutott a köz derék szolgája, elkezdődhetett a ceremónia. Két kínai és három magyar énekelte a Himnuszt, de nem volt egyszerű feladat: a CD-lejátszó rejtélyes módon begyorsult, mi pedig kétségbeesetten igyekeztünk utolérni a szöveget. A lassú, ünnepélyes dallamból a végére egészen pattogós ritmusú, a latin-amerikai himnuszokra emlékeztető induló lett, így nem csoda, hogy mindenki megkönnyebbült, amikor hirtelen véget ért. Meghatódottnak kellett volna lennem, de inkább egy Kusturica-film mellékszereplőjének éreztem magam a csillogó-villogó díszteremben. Ráadásul az ünnepi beszéd sem illett ránk: a szónok arról beszélt, hogy eljöttünk (talán el kellett jönnünk) szülőföldünkről, és Magyarország tárt karokkal vár minket. Ez a kínaiakra persze igaz lehet, de az egyszerűsített állampolgárságot kérelmezőkre pont nem ez a jellemző: a szülőföldjük elhagyása nélkül szerezhetik meg (vagy vissza) a magyar állampolgárságot, a nemzeti öszszetartozás szellemében. A ceremónia a Szózat eléneklésével zárult (ezúttal a lejátszó is összeszedte magát), majd átadták a honosítási okiratot, és elköszöntek tőlünk.
A körülmények ellenére úgy érzem, valami különleges dolog történt az életemben, hiszen a honosítás közel olyan fontos egy ember életében, mint a születés vagy a halál. És persze jólesett az utolsó mondat, amit útravalóul mondtak: „Szívből kívánom, kívánjuk mindannyian, hogy életük ezentúl legyen boldogabb, biztonságosabb, nyugodtabb, adja meg önöknek tehetségük, munkájuk gyümölcsét, és, túl a hivatalos befogadáson, érezzék maguk körül összetartozásunk erejét, szeretetét.”
Lassan húsz éve élek Magyarországon. Hétfőtől teljes joggal mondhatom: magyar vagyok, nem turista.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.