Pokorni fizettetne a lemorzsolódókkal

Pokorni Zoltán kifizettetné a tanulmányi költségeket azokkal a diákokkal, akik nem fejezik be tanulmányaikat, illetve akik a diploma megszerzése után külföldre mennek dolgozni. Az egykori oktatási miniszter szerint a hallgatói létszám tervezett csökkentése az alsóbb társadalmi rétegeket elzárná a tanulástól.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a hallgatói létszám csökkentésével, hanem az egyetemet félbehagyók és a külföldre távozó diplomások utólagos fizetési kötelezettségének bevezetésével érné el a kívánt megtakarítást Pokorni Zoltán, és ezt javasolja a kormánynak is. Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a TV2 reggeli műsorában kijelentette: ha túl kevés pénz áll rendelkezésre a felsőoktatásban – márpedig jelenleg ez a helyzet –, akkor két lehetőség van a továbblépésre: az egyik, hogy csökkentik az államilag finanszírozott hallgatók létszámát, a másik pedig, hogy magánforrást vonnak be a felsőoktatásba. Pokorni Magyarország egyik legnagyobb eredményének tartja a tömeges felsőfokú képzés megvalósítását, és kockázatosnak ítéli a létszámcsökkentést, az elitképzés visszaállítása ugyanis ezreket zárna el a továbbtanulástól. Pokorni elképzelése szerint a külföldre távozók, illetve a tanulmányaikat félbehagyók esetében diákhitellé változna az addig rájuk költött állami támogatás, amit utólag, részletekben kellene viszszafizetniük. A politikus emlékeztetett: jelenleg 30-40 százalékos a lemorzsolódási arány a felsőoktatási intézményekben. Évente 90-100 ezer diákot vesznek fel, de csak körülbelül 54 ezren kapnak diplomát.
Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a tervekre az MTI-nek úgy reagált: megfelelő szabályozás és átlátható eljárásrend mellett ez a megközelítés alkalmas lehet a felesleges ráfordítások minimalizálására, ám az utólagos térítés bevezetése csak felmenőrendszerben és semmiképpen nem visszamenőleges hatállyal képzelhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.