Rabok segítenek az állatmenhelyen

Ólat festenek, kerítést javítanak, földet hordanak, később pedig kutyák ellátásában és nevelésében is segédkeznek fiatalkorú elítéltek a tököli állatmenhelyen. A tegnap kezdődött program segítségével a rabok megízlelhetik az önkéntes munka örömét, a kutyák pedig jobb körülmények között élhetnek, és hamarabb gazdára találhatnak.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás szocializációját segítik a menhelyi kutyák és a tököli börtön fiatal lakói, Magyarországon első ízben találkoznak ilyen körülmények között a fogvatartottak és a gazdát kereső állatok. Korábban Szirmabesenyőn működött az úgynevezett cellakutyaprogram, amelyben rabok okították alapfokon a hozzájuk látogató ebeket; ennek eredményeként fejlődött a személyiségük, és csökkent az agressziójuk.
– Tökölön ennél tovább léptek, itt a fiatalokat viszik az állatokhoz, hogy ott gondoskodjanak róluk – mondta lapunknak a tököli menhelyen (Elek-Ágh Állatmenhely Közhasznú Alapítvány) Tóth Tamás, a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének igazgatója. Beszámolója szerint sokan, több mint százan jelentkeztek a felhívásra, végül tíz jó magaviseletű fiatalt jutalmaztak azzal, hogy a szabad idejében, önkéntesként dolgozhat a szomszédos állatmenhelyen.
Tegnap kora reggel, a gyors képzés után – amelynek lényege, hogy miként kell viselkedni a kutyákkal és közeledni hozzájuk – kiosztották a feladatokat: tereprendezés, azaz földhalmok elhordása és elegyengetése, az ebek által ásott gödrök befedése, kerítésjavítás, kutyaházfestés a legsürgősebb teendők. Azt tervezik, hogy később a rabok feladata lesz az is, hogy etessék, itassák, gondozzák, sőt szófogadásra neveljék az árva kutyákat, amivel esélyt adnak nekik arra, hogy gazdához kerülhessenek. Az elítélteket és őreiket a menhelyen többnyire szabadon mozgó állatok azonnal befogadták. Nyugodtan heverésztek körülöttük, és amikor mozdultak, falkákban kísérgették őket, lehetőleg úgy, hogy egy-egy simogatást is kicsikarjanak.
A fiatalok – többek közt Benedek Zoltán, Szabó Péter és Kaszár László – szívesen beszélgetnek a menhely munkatársaival, élvezik a munkát, a napsütést, a fákat, a viszonylagos szabadságot és azt, hogy bárhová néznek, mindenütt kutyát látnak. Örömmel segítenek, mondják, mert tudják, hogy kevés pénz jut a telep fenntartására. Ezek az állatok nem tehetnek arról, hogy kitették őket, és ide kerültek. A tököli büntetés-végrehajtási intézetben háromszáz fiatal és négyszáz felnőtt tölti a büntetését. Azt tervezik, hogy a közeljövőben önkéntes munkában a településen rendbe teszik a játszótereket, a parkokat, a temetőt is. Gyurnik Mária bv-alezredes szerint a fogvatartottak munkája nem csupán társadalmi jóvátételt jelent, hanem kézzelfogható pedagógiai eredményeket is ígér. A menhelyen a fiatalok megtapasztalhatják azt, hogy szükség van rájuk is, fontos segíteni, és milyen jó, ha örömmel várják őket valahol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.