„Túlméretezett a felsőoktatás”

Nem cáfolta az oktatási államtitkár, hogy van olyan kormányzati elképzelés, amely csökkentené az állami felsőoktatási intézmények számát. Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás túlméretezett, egy-két hónapon belül dönteni kell az intézmények sorsáról. Közben a Közgáz rektora rendkívüli egyeztetést kért a nemzeti erőforrás minisztertől, a hallgatók tiltakozó akcióba kezdtek.

2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkbizottság. öt közoktatási szakszervezet sztrájkbizottságot alakított azért, hogy tárgyalások kezdődjenek a kormány és az érdekképviseletek között a közoktatási törvényről, a pedagógusok béremeléséről. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete levélben fordult Orbán Viktorhoz, kérve, hogy jövő hét keddig jelölje ki a kormány képviselőjét a tárgyalásokra. Az oktatási államtitkárság értetlenségét fejezte ki, mondván, többször is egyeztettek e kérdésekben. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma viszont az Európai Parlamenttől kért állásfoglalást az ügyben. (MN)


A probléma nem új keletű, már évekkel ezelőtt több tanulmány készült arról, hogy a magyar felsőoktatás szerkezete túlméretezett, ezért ésszerűsíteni kell. – Egy tízmilliós ország nem bírja el, hogy jelenleg 210 képzési helyen 160 egyetemi, főiskolai karon folyik oktatás – reagált az állami felsőoktatási intézmények számának csökkentésével kapcsolatos hírekre Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában. Hozzátette: természetes, hogy minden érintett érzékenyen reagál, még az az intézményvezető is, aki elvben egyetért a racionalizálással. Elismerte, hogy találkozott már néhány rektorral, és beszélgettek az esetleges átszervezés lehetőségeiről, de szerinte ez még nem egyeztetés, csak konzultáció volt. Arra a kérdésre, hogy miért csak tíz rektorral találkozott, Hoffmann úgy felelt: ők képviselik – hallgatói létszám, tradíciók és egyéb szempontok alapján – a legjelentősebb hazai egyetemeket. A konzultációt tegnap is folytatták négy főiskolai rektorral. Az MTI-hez eljuttatott közleményben az államtitkárság azt írta: nem állt távol a felek véleménye a felsőoktatási képzés szerkezetéről, az intézményszámról, a keretszámokról, a felsőoktatás minőségének javításáról. Azt, hogy mely rektorokat hívták meg, nem közölték. Az államtitkár korábban azt mondta, javaslatokat gyűjtenek, hogyan lehet a folyamatot „fájdalommentesen” végrehajtani.
A köznyelvben Közgáznak hívott Budapesti Corvinus Egyetem megszűnéséről elterjedt hírek kapcsán azt mondta, még messze vannak attól, hogy ez javaslat legyen. Hangsúlyozta: az átszervezés nem azt jelenti, hogy egy intézményt azonnal be kell zárni, az tovább működhet magánintézményként. Hoffmann szerint 1-2 hónapon belül dönteni kell, az új felsőoktatási törvénynek ugyanis fel kell sorolnia az állami fenntartású felsőoktatási intézményeket. Az új rendszer várhatóan jövő szeptembertől lép életbe. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tegnap tudatta, amíg a kormány nem tárgyalta a témát, felesleges az egyetemek bezárásáról spekulálni.
Az állítólag megszüntetésre ítélt intézmények közül a legpatinásabb a Budapesti Corvinus Egyetem. A Corvinus egyetemi napok részeként szerda délután Mészáros Tamás rektor rögtönzött gyűlésen tájékoztatta a hallgatókat a helyzetről. Szavaira több mint félezer hallgató volt kíváncsi, akik tiltakozó akcióba kezdtek. A Facebookon létrehozták a „Maradjon meg a Budapesti Corvinus Egyetem” és a „Ne zárják be a Közgázt!” elnevezésű csoportot, melyekhez több ezren csatlakoztak, s a tüntetés lehetőségét is felvetették. Az eduline hírportál úgy tudja, ha hivatalosan is megerősítik a megszüntetés tervét, akkor demonstrációt szerveznek.
– Értetlenül állok az előtt, hogy újabb négy rektort fogadott az államtitkár, s én megint nem voltam köztük. Nem tudom, hogy lehet kihagyni az egyeztetésből egy 17 ezer hallgatóval rendelkező egyetemet. A nemzeti erőforrás minisztert levélben kértem, soron kívül egyeztessen velem – jelentette ki Mészáros Tamás. Hozzátette: támogatni fogja az egyetem megmaradására irányuló hallgatói törekvéseket.
Elsőként az origo.hu számolt be arról, hogy a tervek szerint a jelenlegi 29 felsőoktatási intézmény helyett 16 intézményt tartana fenn az állam. Elveszítené önállóságát többek között a Kaposvári Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szolnoki Főiskola, a bajai Eötvös József Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Kecskeméti Főiskola.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.