A gyerekirodalom fontosságáról

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyerekeknek írni ugyanúgy kell, mint a felnőtteknek, csak jobban – szokta mondani Csukás István író, költő, a gyermek- és ifjúsági irodalom élő klasszikusa. E gondolat jegyében nyitotta meg Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke tegnap Az olvasó gyermek – Konferencia a gyermek- és ifjúsági irodalomról című konferenciát, ahol számos gyermekműfajról szó esett. A legősibbről, a meséről Nagy Ilona irodalomtörténész elmondta, eredendően sem csak gyerekeknek szólt, és nem csak a falvakban élő parasztemberek esti szórakozását szolgálta: a televízió térhódítása előtt minden korosztály mesét hallgatott. Azt, hogy a mesék nemzedékről nemzedékre átöröklődtek, nem csupán a szájhagyománynak, hanem az irodalmi mesék közvetítésének is köszönhetjük. A lejegyzett, irodalmi nyelvre átültetett művek, például a Grimm testvérek vagy Benedek Elek irodalmiasított meséinek a jelentősége nagy, de a gyerekek legalább annyira szeretik hallgatni a szó szerint lejegyzett népmeséket. Iancu Laura moldvai magyar költő a szórványban, Magyarfalván fennmaradt meséket, csángó nyelvjárás szerint a „beszédeket” gyűjti idős közlőktől.
A költői meseregények és mesenovellák klasszikusairól, Lázár Ervinről, illetve Kárpáti Kamilról két fiatal pályatárs, Nagy Gábor és Rózsássy Barbara költők tartottak előadást. A két meseíróban közös vonás, hogy mind Lázár, mind Kárpáti öntörvényű, filozofikus mesevilágot és metaforagazdag nyelvezetet teremtenek, hozzászoktatván a gyerekeket e költészet sajátos logikájához.
Az olvasásellenes légkörről is szó esett Kovács Lajos irodalomkritikus előadásában. A lehetséges ellenszerről, a Jonatán Könyvmolyképző Kiadó irodalomközpontú foglalkoztatókönyveiről Lele József, az immár tíz éve eredményesen működő intézmény igazgatója beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy kulcsszerepe van az olvasási hajlandóság növelésében a gyerekeire odafigyelő szülőnek és a vele szövetséges, elhivatott pedagógusnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.