A spanyol Néppárt felelőssége

2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államcsőd réme két ok miatt is fenyeget: egyrészt Spanyolország január vége óta a minap újra bekerült az egyik ügynökség, a CMA Datavision rettegett tízes csődklubjába a mentőövvel megsegített görögök, írek és portugálok társaságában. Másrészt kísért a mostanában nagyon elhanyagolt történelmi múlt. A XIX. században az amerikai gyarmatait költséges háborúkban elvesztő királyság nyolcszor jelentett csődöt.


Ne okozz csalódást! – figyelmeztették szavazói a megválasztott spanyol szocialista kormányfőjelöltet, José Luis Rodríguez Zapaterót 2004. március 14-én, első választási győzelme alkalmával. Ő pedig – mi mást is tehetett volna? – engedett a „szelíd erőszaknak” a párt madridi székházának erkélyén. Szaván is fogták, ezért május 22-én a spanyol Néppárt (PP) története egyik legnagyobb győzelmét aratta a helyhatósági és részleges tartományi választásokon. Mariano Rajoy, a 22-én győztes párt elnöke is a madridi pártszékház erkélyén ígérte meg ünnepélyesen a pártra (át)szavazóknak is, hogy nem fogják megbánni, amiért rájuk adták voksukat. Ez az ígéret mostantól súlyos teher, mert ahogy a szocialista szavazók most megtették, a néppártiak is minden bizonnyal szembesíteni fogják ezzel a kijelentésével.
A Néppárt győzelmének mértéke újabb és hasonló arányú győzelmet jósol a jövő évi általános választásokon, mert 1995-ben több mint ötszázalékos előnnyel végzett a szocialista párt (PSOE) előtt, majd a következő évben megnyerte a választásokat. Addigra Felipe González – az egyetlen spanyol kormányfő, aki elmondhatja magáról, hogy négyszeres kormányelnök (1982–1996) – elvesztette minden vonzerejét nagyrészt pártja korrupciós botrányai miatt. Még utolsó kampánya közben is arra emlékeztette a szavazókat, hogy a szocialistáknak összesen húsz évre lenne szükségük, hogy teljesen megváltoztassák az országot. Az Ibériai-félsziget nagyobbik országa éppen 25 éve, 1986. január elsején lépett be Portugáliával együtt az akkori nevén Európai Gazdasági Közösségbe (EGK), így a González-kormány tizenkét korrupciós botránya már egybeesett az európai tagsággal. De az előző szocialista kormányzathoz képest eddig csak pár hónapja, az andalúziai munkanélküli-segélyek ügyében találtak súlyos visszaélésekre utaló nyomokat. Zapatero és kormánya egészen addig viszonylag biztosan tartotta magát, amíg a nyakába nem szakadt a válságok sora 2007. őszétől. A jelzáloghitel-válság csapásai és baljós kilátásai ellenére győzött a 2008-as választásokon, és már nagyon megérezte a következő két próbatételt, az elszabadult költségvetési hiány és a külső adósság válságát. Mindkét válság azzal a veszéllyel fenyegeti a spanyolokat, hogy akárcsak a mentőövre szoruló Portugália esetében, itt is Brüsszel és a piacok veszik át teljesen az ország irányítását.
Zapateróról évek óta köztudott tény, hogy a gazdaság irányítása, megerősítése az egyik gyenge pontja, emiatt négy éve egyre nagyobb kutyaszorítóba került pártjával együtt. Zapatero szociális és liberális programmal nyert, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a Spanyol Szocialista Munkáspárt a közvélekedés ellenére már rég nem marxista, mert még 1979-ben, Felipe González főtitkársága elején törölték ezt az ideológiai jelzőt a párt megnevezéséből – Eduard Bernstein szociáldemokrata revizionizmusával egyetemben –, és elfogadták a piacgazdaságot. Ma már több szerző is szociálliberálisnak tekinti a PSOE-t. Zapatero két mandátuma során eddig – másokon kívül – három olyan vitatott törvényt fogadtatott el a parlamentben, amely egyáltalán nem szolgálta a családok békéjét, inkább ártott nekik. 2005-ben engedélyezte a homoszexuálisok házasságát, 2009 karácsonya után tovább könnyítette a művi vetélést, akárcsak a válást. Az utóbbi döntéssel 16 éves korra szállította le a magzatelhajtás engedélyezésének korhatárát, vagyis újabb szavazatokra számít 2012-ben a leendő első szavazó nőktől, mert nem csökken az abortuszok száma. 2007-ben még egy nagyon kényes témához nyúlt, amikor a történelmi emlékezetről szóló törvényben a polgárháború (1936–1939) és a Franco-diktatúra (1939–1975) eddig rendezetlen kérdéseit próbálta lezárni – egyoldalúan.
A legnépszerűbb spanyol regényíró, a hazánkban is kedvelt Arturo Pérez-Reverte ezért is támadta a szocialista kormányt kendőzetlen stílusú nyilatkozatokban. A regényhőseihez hasonlóan szókimondó egykori haditudósító – ma már a spanyol királyi akadémia tagja – egy éve így vonta felelősségre Zapaterót és kormányát: „hogy lehet rászabadítani egy műveletlen és politikailag még mindig végletesen megosztott országra a történelmi igazságszolgáltatás ilyetén formáját? Ez legalább akkora baklövés, mint ha csőre töltött fegyvert adnának egy műveletlen ország összes lakosának a kezébe!” Pérez-Reverte azért is háborgott, mert az iskolákból kikerülő fiatalok nemcsak nem tudnak helyesen írni és beszélni, hanem még büszkék is rá, az iskolákból pedig száműzték a spanyol, de még az egyetemes történelmet is. Talán a törvény elfogadása körüli viharos előzmények miatt már körültekintőbben kezelik a néhai diktátor sírjának ügyét, akit az Elesettek Völgyében épített mauzóleum alatti kriptában temettek el a polgárháború áldozatainak több mint 33 ezer áldozatával együtt. A polgárháborús tömegsírok megnyitása ügyében ugyancsak egyoldalú döntések utáni botrányok miatt ezúttal közös megegyezéssel jelöltek ki tizenhárom szakértőt minden párt jóváhagyásával. Fél éven belül kiderül, hogy a néhai diktátor, Francisco Franco a kriptában marad vagy máshol temetik újra. De akár sikerül kiharcolnia a Néppártnak a most neki kedvező előre hozott választásokat, akár nem, tojástáncot kell járnia ebben a kérdésben is.
A Néppártnak olyan évtizedes visszatérő jelenségre is választ kell találnia, vagy az esetleg idei előre hozott választásig, vagy jövő év márciusáig, amely eddig minden parlamenti választást jellemzett. A Brüsszelből másfél éve majdnem teljesen kényszerpályára állított és már 2004 óta kisebbségben kormányzó szocialisták mindig akkor nyernek, amikor magas a részvételi arány, a Néppárt pedig csak akkor, ha kevesen szavaznak. Tavaly ősszel már tíz százalék fölött járt a PP előnye a szocialisták előtt, amely az idén nemcsak megmaradt, hanem valamivel tovább is nőtt. Ezért Zapatero közölte április elején, hogy jövőre mégsem jelölteti magát, vagyis nem ő méri össze erejét harmadszor is Rajoyjal, hanem belügyminisztere, Alfredo Pérez Rubalcaba. A kormányelnök viszont a múlt vasárnapi eredményekből ítélve nagyon elkésett a döntéssel, bár még igencsak messze van 2012 márciusa. A helyhatósági és tartományi választások korábbi ellenpéldáira hivatkozva maga Rajoy is óvott a túlzott derűlátástól. A május 22-én kialakult eredmények mindenképpen arra utalnak, hogy akárcsak 1995-ben, most is változást akar a csalódott lakosság a jövő évi parlamenti választásokon.
Óriási a Néppárt történelmi felelőssége, hogy olyan hiteles programot dolgozzon ki a következő és még fontosabb megméretésre, amellyel nemcsak a deviza- és jelzáloghitelben eladósodott lakosságot menti meg a következményektől, hanem gyorsan megszabadítja az országot a nagyarányú munkanélküliségtől és a fenyegető államcsődtől is. Az államcsőd réme két ok miatt is fenyeget: egyrészt Spanyolország január vége óta a minap újra bekerült az egyik ügynökség, a CMA Datavision rettegett tízes csődklubjába a mentőövvel megsegített görögök, írek és portugálok társaságában. Másrészt kísért a mostanában nagyon elhanyagolt történelmi múlt. A XIX. században az amerikai gyarmatait költséges háborúkban elvesztő királyság nyolcszor jelentett csődöt. És a legtöbb csőd után súlyos politikai és/vagy gazdasági megpróbáltatások következtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.