Afganisztán: nem sietős a távozás?

A NATO-beli kollégáitól búcsúzó Robert Gates amerikai védelmi miniszter az észak-atlanti katonai szervezet védelmi minisztereinek tegnap Brüsszelben véget ért, kétnapos találkozóján kijelentette, Oszama bin Laden halála ellenére az Egyesült Államok nem távozik sietve Afganisztánból, és ugyanerre kérte NATO-beli szövetségeseit.

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama amerikai elnök a következő hetekben dönt arról, hogy júliustól milyen ütemben csökkenti az amerikai csapatok számát. Ez lesz az a pillanat, amikor a biztonság terén a felelősséget az afgán fegyveres erők veszik át. A két, politikailag egymással ellentétes előjelű amerikai adminisztrációt is védelmi miniszterként szolgáló – feladatát valamennyi NATO-beli kollégája szerint kitűnően ellátó – Gates elmondta azt is, az ISAF, az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők „döntő csapást” mérnek a tálibokra annak köszönhetően, hogy tavaly harmincezerrel több amerikai és tízezerrel több európai katona vett részt a harcokban.
Gates szerint még korai kiértékelni Oszama bin Laden május 2-i halálának hatását. Az al-Kaida megölt vezetőjének számlájára írják az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért támadásokat, amelyek nyomán Washington 2001 végén az afganisztáni beavatkozás mellett döntött.
A tervek szerint a konfliktus „afganizálásának” folyamata 2014-re ér véget. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár elmondta, hogy az átmeneti időben rendezett csapatkivonásra kerül sor, és az ott maradó erők egyre inkább támogatói és kiképzői szerepet játszanak. Az amerikaiak után a legtöbb katonát adó Nagy-Britannia és Németország viszont már – a választók nyomására – ez év végéig távozik.
A tárgyalásokon Magyarországot képviselő Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar sajtónak elmondta, a NATO parancsnoki struktúrájának személyzeti állományát egyharmaddal csökkentik. Ennek eredményeként a jelenlegi 13 700 alkalmazottból 8800 marad. A szintén jóváhagyott ügynökségi reform elemeként a magyarországi bázisú C–17-es repülőgépek működtetésében érintett hivatalt (NAMA) is más ügynökségbe integrálják.
Lapunk megkérdezte Hende Csabát, vajon a tanácskozáson volt-e szó Hamid Karzai afgán elnök legutóbbi ultimátumáról, amely szerint ha az ISAF-katonák hadműveleteinek ismét polgári áldozatai lesznek, az ott tartózkodó erőket megszállóknak tekinti. Hende Csaba elmondta, noha Abdul Rahim Wardak afganisztáni védelmi miniszter jelen volt a tanácskozáson, Karzai elnök ultimátumát nem érintették, és megnyugtatta lapunk olvasóit azzal, hogy az ottani erők támadásai halálos áldozatainak csupán egyetlen százaléka civil.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.