Agónia Belgiumban

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvont támogatás. A flamand oktatási miniszter azonnali hatállyal megszüntette Brüsszel valamennyi flamand nyelvű iskolájában a „kétnyelvű kultúrára” adott anyagi támogatást. Az elmúlt harminc évben biztosított program célja az volt, hogy a bevándorló gyermekek jobban integrálódjanak környezetükbe. Az elmélet szerint anyanyelvük mélyebb megértése segítette őket a flamand nyelv elsajátításában. Pascal Smet miniszter szerint az olyan nyelvek, mint a spanyol és az olasz, a mai világban érdektelenek; a török pedig gettósodáshoz vezet. Smet közölte: angolt kell tanulni. (L I.)


A Brüsszeli Szabad Egyetem (ULB) tőszomszédságában lévő Isodyn konditeremben nagy nevetések közben tárgyalták azt a meglehetősen szomorú tényt, hogy a valószínű szétesés előtt álló Belgiumnak éppen pünkösd napján lesz egy éve, hogy nincs hivatalos kormánya. „Belgium lesz a világ első demokráciája, amely bebizonyítja, hogy nincs szükség választásokra”, mondta kajánul egy itt tanuló olasz orvostanhallgató, míg a fitneszközpont vallon tulajdonosa azon sajnálkozott, hogy ha Belgium három részre szakad, Brüsszel még drágább lesz. Hogy miért háromra? „Mert a flamandok és a vallonok úgysem tudnak megegyezni, kié legyen a főváros, és az így külön, autonóm státust kap” – jósolta.
A belgák most már tényleg nem tudják, hogy nevessenek-e vagy sírjanak, miközben a II. Albert király által kinevezett két pártvezér, a vallon (francia nyelvű) szocialista vegyészdoktor Elio Di Rupo és a keményvonalas, szeparatista Bart De Wever, a Neoflamand Szövetség (NVA) elnöke szombaton ült össze utoljára, hogy békés megoldást találjon a válságra, amit nem könnyítenek meg a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb támogatást maga mögött tudó De Wever nem igazán udvarias kijelentései. Mint az, hogy Belgium – „amelyben komoly politikus nem hisz” – „Európa betege”; „szívesen vagyok szolidáris a törökökkel, de nem a vallonokkal”, és hogy a holland nyelvű Flandriából a szegényebb, déli Vallonia felé irányított adóeurók „éppen annyit használnak, mint a kábszereseknek a drog”.
Pénteken jelent meg egyébként egy 440 oldalas könyv Bart De Wever titkai címen, amelyben a szerző, Marcel Sel, a flamand nacionalizmus kérlelhetetlen ellenzője kifejtette, ami most történik Belgiumban, az a – vallonok által képviselt – demokratikus jövőkép szemben a flamand szeparatista nacionalista vízióval. A történész végzettségű De Wevernek egyébként sincs túlzottan jó sajtója: rendszeresen érik vádak, hogy a szélsőjobboldallal flörtöl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.