Ashton közel-keleti kísérlete

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riadalom Washington és Tel-Aviv után elérte Brüsszelt is: Catherine Ashton uniós külügyi és biztonsági főképviselő a tegnap kiszivárgott hírek szerint ma vagy holnap Izraelbe, illetve a megszállt palesztin területekre utazik, hogy megkísérelje újraindítani a „béketárgyalásokat”, amelyek Izrael illegális telepépítése miatt feneklettek meg. Ashton néhány nappal korábban levelet küldött a közel-keleti kvartett három másik tagjának, Szergej Lavrov orosz, Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek és Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkárnak.
A brüsszeli riadalom oka az, hogy amikor a palesztinok várhatóan szeptember végén benyújtják kérelmüket az ENSZ közgyűlése elé államuk elismerése céljából, a világszervezet polarizálódhat palesztinbarát és Izrael-barát részre – amelyben az előbbiek jóval többen lesznek –, és ez súlyos károkat is okozhat az amerikai–uniós kapcsolatokban. Barack Obama amerikai elnök nemrégiben Washingtonban a világ tudomására hozta, hogy rosszallóan tekint a palesztinok tervére, mert szerinte a Palesztin Állam létének elfogadása Izrael legitimációját áshatja alá.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a 30–50 állam alkotta „morális többséget” akar kilobbizni magának a Budapestet is magába foglaló európai körútján, hogy ők legyenek a 192 ENSZ-tagállam közül, amelynek képviselői a Palesztin Állam megalakulását ellenzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.