Az elődök tudását hagyományozzák tovább

Nemezharkály, fa betonkeverő, mézeskalács huszár: ünnepi kiállítással indított tegnap a közelmúltban alakult Magyar Kézművesszövetség. Az Ökológiai kéznyomok című tárlat szombatig látható a budapesti Stefánia-palotában (XIV., Stefánia út 34–36.).

Juhász Emma
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven éve várunk erre a pillanatra – mondta Szántó Ágnes, a Magyar Kézművesszövetség elnöke a kiállítás megnyitásakor. Hogy miért olyan jelentős a szervezet megalakulása, arról dióhéjban annyit mondott: szinte mindenben hátrányt szenvedtek az utóbbi évtizedekben a kézművesek, hiszen a népművészeti lektorátus zsűrije csak a népművészek munkáját – azaz a tárgymásolást – fogadja el. A kézművesek értékeit és érdekeit pedig, akik az ősi hagyományokat és technikákat a modern kor használati tárgyaiba ültetik át, mindeddig senki nem képviselte. – A magyar kézművesség ezer éve a lakás- és tárgykultúra, az öltözködéskultúra evolúciójával együtt alakult, s ideje volt, hogy azon tárgyalkotók is méltó helyet kapjanak a palettán, akik magas színvonalon, nemzeti gyökerekből táplálkozva rendezik be a modern otthonokat kezük munkájával – utalt rá a neves koszorúkészítő.
– Nyomot hagyni a világban mindenkinek célja, de talán a legkevésbé koptatható az, amiben benne van az elődök tudása – mondta Birinyi József, a parlamenti hungarikum-munkacsoport vezetője, aki beszélt a készülő hungarikumtörvényről is, amely reményei szerint ősszel, még a költségvetés elfogadása előtt a parlament elé kerül.
A kiállítás szervezői magyar keramikusok, faművesek, nemezkészítők, ruhakészítők portékájának legjavát válogatták össze erre az alkalomra. A tagok bíznak abban, hogy a szervezet végre valóban az ő érdekeiket fogja képviselni a fesztivál- és vásárszervezőkkel, illetve az önkormányzatokkal folytatandó tárgyalásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.