Az ELTE a világ elitjében

Az amerikai és a brit elit egyetemek továbbra is egyeduralkodók a természettudományi képzések területén, de meglepetésre a legjobb magyar egyetemnek számító ELTE és a Szegedi Tudományegyetem is fel tudott kerülni a toplistára – derül ki a QS által összeállított, legfrissebb rangsorból.

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Harvard Egyetem a természettudományi képzések „császára”, hiszen a hat kategóriából négyben a világ legjobbjának bizonyult, a maradék két képzés esetében pedig a top tízben szerepel. A QS Quacquarelli Symonds 2011 rangsora a legjobb természettudományi szakokat állította sorrendbe. A brit QS rangsora a 15 ezer akadémikus szavazata alapján mond ítéletet. A rangsor készítésénél figyelembe vették a hallgatók és a rektorok véleményét, a külföldi diákok és profeszszorok arányát, az intézmények akadémiai hírnevét, valamint a tudományos munka minőségét is. A hat kategóriában – kémia, földtudomány, matematika, fizika és csillagászat, környezettudomány, kohó- és anyagmérnöki képzés – ugyanaz a tizenhárom egyetem szerepel az élen, csak más-más sorrendben. A legjobb kémia, matematika, környezettudomány és földtan szak a Harvardon működik, a Massachusetts Institute of Technology képzi a legelismertebb kohó- és anyagmérnököket, míg fizikából a brit Cambridge Egyetem a világelső.
*
A Cambridge egyébként valamennyi természettudományi képzés tekintetében bekerült a legjobb négybe. A másik brit elitegyetem, az Oxford a listák harmadik-hatodik helyén szerepel.
Óriási eredmény, hogy idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem is felkerült a listára. Köztudott, hogy a magyar felsőoktatási intézményeknek nagyságrendekkel kevesebb pénz áll a rendelkezésükre, mint a körülöttük szereplő nyugat-európai, amerikai vagy japán intézményeknek, és míg a nyugati elitegyetemek gond nélkül megvehetik a legkorszerűbb berendezéseket, és magukhoz csábítják a szakma legjobb oktatóit és kutatóit, addig a magyar intézmények koránt sincsenek ennyire jó helyzetben. A földtudományi képzések világrangsorában a 107. helyen szerepel az ELTE, egy mezőnyben a berlini Freie Universitättel, a japán Hokkaido egyetemmel, valamint a The Hong Kong Universityvel. A világ legjobb vegyészmérnöki képzéseinek kétszázas világranglistájára pedig a Szegedi Tudományegyetem került fel: az intézmény a 196. helyet szerezte meg.
A QS tavalyi kétszázas rangsorában egyik magyar felsőoktatási intézmény sem szerepelt.
Legutóbb egyébként szintén ennek a két magyar felsőoktatási intézménynek sikerült felkerülnie egy elismert rangsorra: a sanghaji Jiao Tong University által készített a világ ötszáz legjobb egyetemének listáján 300-400. helyezést szerezték meg 2010-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.