Csökken a Balaton vonzereje?

Ellentmondásos értékelések látnak napvilágot a turizmus hazai fellegvárának első negyedévi vendégforgalmáról. Abban egyetértés van, hogy a Balaton körül komoly változásokra van szükség a vonzerő megtartásához.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénz kellene a biztonságra. Nyolcvanmillió forint hiányzik a balatoni közbiztonsági feladatok ellátásához – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács múlt heti ülésén. A testület Pintér Sándor belügyminiszterhez és az egészségügyi államtitkársághoz fordult, mert, mint elhangzott, a jelenlegi feltételekkel nem garantálható az üdülési szezon biztonsága.


Hat százalékkal emelkedett az év első három hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevő turisták és a vendégéjszakák száma az országban, és a múlt év azonos időszakához képest folyó áron hét százalékkal nőtt a szállodák árbevétele. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből az is kiolvasható, hogy a külföldiek számának emelkedése a balatoni régióban nem volt megfigyelhető.
– Az elmúlt tíz évben drámaian csökkent a Balaton nemzetközi versenyképessége, az utóbbi években nem hozzánk, hanem az Adriára, Bulgáriába, Romániába mentek a németek. Ma már a tó tiszta vize, a színvonalas szálloda nem elég, az elvárások között az élményszerzési vágy került az első helyre – állítja Brachna János, az egyik legnagyobb balatoni szálloda volt igazgatója.
Hasonlóképpen látja a Balaton vonzerejének gyengülését az egyik nagy nemzetközi utazási iroda, a TUI magyarországi szolgáltatási igazgatója is. – Az egészségturizmus-katalógusban az egész régióból csak egy szállodát, a hévízit tudják szerepeltetni, pedig kis befektetéssel sok elveszített német vendéget visszacsalogathatnánk – nyilatkozta a Somogyi Hírlapnak Kosárszky Tibor. – Vagyis várjuk a németeket, csak nem teszünk semmit érte.
A négycsillagos siófoki Hotel Residence wellness- és konferenciaszálló igazgatója nem tartja jelentősnek a Balaton első negyedévi vendégvesztését. Hoffmann Henrik szerint a mélypont a múlt év első negyedéve volt. – Most viszont annak kell örülnünk, hogy megfordult, és a múlt évben már 70:30 százalékos volt a Balatonon a hazai és a külföldi vendégek aránya. Bízom benne, hogy a Széchenyi-pihenőkártya nagy élénkülést eredményez majd az üdülőkörzet idegenforgalmában.
– Attól tartok, folytatódik a Balatonnál a hétvégi turizmus, és egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a vendéglősök – hacsak nem sikerül elérni, hogy körünkben is felhasználási lehetőséget kapjon a már nagyon várt Széchenyi-pihenőkártya – mondta lapunknak Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének Somogy megyei elnöke.
– Azt szeretnénk elérni, hogy kártyaelfogadó helyek lehessenek azok a vendéglők, amelyek 2-3 privát szállásadóval szerződnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.