Előznek a kínai és a japán egyetemek

Nobel-díjas tudósok, államelnökök, miniszterek, bankárok tucatjai kerülnek ki a világ legjobb intézményeinek tartott amerikai és brit egyetemekről, a Harvardról, a Yale-ről, Oxfordból, Cambridge-ből.

2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai és az angol elit intézmények hegemóniája évtizedek óta töretlen, egymással versenyeznek a világ legjobb egyeteme címért. A szakemberek szerint azonban ez már nem lesz sokáig így: a kínai és a japán egyetemek hihetetlen mértékben fejlődnek, s néhány éven belül letaszíthatják trónjukról az angolszász intézményeket. A magyar intézmények sajnos nem vehetik fel a harcot a legjobbakkal, aminek elsősorban pénzügyi okai vannak. Az amerikai elit egyetemek költségvetése ugyanis legalább tizenöt-hússzorosa a legjobb magyar felsőoktatási intézményekének, így bármit és bárkit meg tudnak venni. Egy magyar diáknak csak akkor lehet esélye valamelyik elit intézménybe bekerülni, ha zseni. Ha „csak” okos, akkor rendkívül gazdagnak is kell lennie, a tandíj ugyanis évi 50 ezer dollár (tízmillió forint) körül mozog.
A nemzetközi diákolimpiák első tíz helyezettjét ösztöndíjjal felveszik a legjobb egyetemekre, a többieknek azonban fizetniük kell.

Bővebben az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.