Elvtársi intrikák

A hitleri Wehrmacht 1941 júniusában megindította a háborút a Szovjetunió ellen. A több mint hárommillió katona között szívesen szerepet vállalt volna az NDK későbbi államtanácsának az elnöke, Erich Honecker is.

Stefan Lázár
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetven esztendővel a tragikus véget ért Barbarossa-terv után a fennmaradt Stasi-iratokból kiderül, hogy a magát tántoríthatatlan kommunistának valló funkcionárius felajánlotta, a keleti fronton szívesen fegyvert fogna, amennyiben kiengedik a berlini börtönből, ahol tízéves büntetését töltötte. A leleplező információt tartalmazó dosszié története újabb fejezettel gazdagítja a keletnémet állambiztonsági minisztériumot irányító Erich Milke aknamunkáját. Az NDK „pajzsának és kardjának” nevezett szolgálat nem riadt vissza attól sem, hogy a rendszer magas rangú képviselőinek a múltját piszkálja.
A Stasi ezzel figyelmen kívül hagyta azt az íratlan szabályt, hogy tilos a keletnémet egységpárt funkcionáriusainak a múltja után kutatni. A minisztertanács elnöki pozíciójába jutott Erich Honecker 1971-től kezdve a Központi Bizottságban a gazdaság irányvonalát megszabó Günter Mittag és az állambiztonsági minisztériumot dirigáló Erich Milke oldalán alkotta azt a hírhedt stratégiai klikket, amely az erőszakrendszer legbefolyásosabb testületének számított. Az elvtársi közösség azonban nem volt képes arra, hogy a Stasi-főnököt visszatartsa a tabunak számító feladattól. Milke létrehozta az úgynevezett központi kiaknázó és információs csoportot (ZAIG), és a legszigorúbb titoktartás mellett utasítást adott ügynökeinek, nyissanak iratgyűjtőt Honecker múltjáról a Harmadik Birodalomban.
A Gestapo 1935 decemberében fogta el a kommunista párt tagjaként illegálisan dolgozó Honeckert, akit azután tizenhárom évi szabadságvesztésre ítéltek. Apja révén két alkalommal is kegyelmi kérvényt nyújtott be, amelyben az olvasható, hogy fia lemondott a kommunizmus ideáljáról, és fiatalkori eszményképe megvalósításának lehetőségeit a náci birodalomban látja. A fegyház vezetője pedig ehhez hozzátette, „Honeckernek nincs nagyobb vágya, mint hogy ezen felfogás megbízhatóságát az ellenséggel szemben bizonyítsa”.
A Wehrmacht tagjaként vállalt fegyveres bevetésre tett hajlandóságról természetesen szó sem esett abban a keletnémet propaganda-hadjáratban, amely antifasiszta hősként mutatta be Honeckert, akinek hivatalos életrajzában az áll, hogy „sem a Gestapo fizikai és pszichológiai tortúrája, sem a fasiszta vizsgálóbírók kihallgatásai nem bírták rá arra, hogy lemondjon kommunista világnézetéről”. A Stasi kutatása arra is rámutat, hogy Honecker részletes értesülésekkel szolgált a Gestapónak a vele együtt börtönben tartott elvtársakról. Ezen tényeknek a megszellőztetése minden bizonnyal korán kettétörte volna a Saar-vidékről származó, a moszkvai Lenin Intézetet megjárt funkcionárius karrierjét.
A „kollégákat” sem kímélő Mielke azonban hosszú titkosszolgálati pályafutása során megtanulta, leleplező adatokkal érdemes türelmesen várni, és a megfelelő pillanatban aduként kitenni őket az asztalra. Az állambiztonsági minisztériumot majd négy évtizeden keresztül vezető Mielke kétszeres gyilkosként jutott a Stasi élére. 1931 augusztusában a kommunista párt védelmére alakult, félkatonai T-Apparat tagjaként részt vett két berlini rendőr meggyilkolásában, majd a Szovjetunióba menekült. E tettéért csak az újraegyesítést követően, 1993-ban állították bíróság elé és ítélték hat év szabadságvesztésre.
A ZAIG gyűjtötte terhelő adatokból a szocialista egységpárt politbürójának veszekedéssé fajult ülésen (1989. október) kovácsolt tőkét. A lemondásra felszólított, de hatalmához konokul ragaszkodó Honeckerrel szemben Milke kért szót, és nyíltan azzal fenyegetődzött, leleplezi múltjának sötét pontjait, amennyiben nem hátrál meg. Ezzel megpecsételődött Erich Honecker sorsa. A terhelő adatokat Milke a titokzatos hírnévre szert tett, vörös műbor bőröndben rejtegette, amely azután a fennmaradt Stasi-iratokkal foglalkozó hivatal birtokába jutott. A hatalma csúcsán kilencvenegyezer spiclit foglalkoztató főnök nem volt hajlandó arra, hogy a Honecker bukását eredményező papírok történetéről nyilatkozzon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.