Ezermilliárd forintos mínusz

Az utóbbi öt évben körülbelül ezermilliárd forinttal apaszthatták az unió adójogi rendelkezései a magyar költségvetést – állapította meg az okleveles adószakértők egyesülete. A szakemberek kimutatták, az uniós előírások főként a német, az osztrák, a ciprusi és az amerikai büdzséhez irányították a szóban forgó pénzt. A szervezet a magyar érdekek határozott érvényesítését szorgalmazza.

Jakubász Tamás
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év alatt körülbelül ezermilliárd forinttól esett el Magyarország azért, mert átvette az Európai Unió társasági adózásról szóló szabályait – erre a megállapításra jutott a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete. A szakmai szervezet utánajárt annak is, mely államokhoz került a honi közkasszából hiányzó bődületes összeg.
A vizsgálódás eredményei azt mutatják, hogy a hazai eredetű pénzek elsősorban a német, az osztrák és a ciprusi büdzsét hizlalták, miként a Benelux országokhoz és az Egyesült Államokhoz is komoly summa vándorolt Magyarországról. A jelenség hátteréről az egyesület elnöke adott felvilágosítást egy tegnapi tájékoztatón. Herich György elmondta, hogy uniós csatlakozásunk után számos EU-s jogszabályt vettünk át, s ezek némelyike alapján bizonyos jövedelmekre – például az osztalékként felvett öszszegekre, a kamatra és a jogdíjakra – a továbbiakban már nem vethetünk ki adót.
*
A magyar határon tehermentesen áthaladó pénzek után a célországban utóbb fizetnek ugyan közterhet, ám ebből költségvetésünk már nem részesül. Az elnök elmagyarázta azt is, hogy az uniós jogszabály alapján miképpen juthatnak előnyökhöz az EU-n kívül országok, például az Egyesült Államok. Csatlakozásunk előtt kétoldalú egyezmények szabályozták hazánk más államokhoz fűződő gazdasági, adójogi kapcsolatait, ám ezeket a megállapodásokat utóbb felülírták a közösségi rendelkezések, előidézve azt a helyzetet, hogy bizonyos eredetű pénzek után az unión kívülieknek sem kell nálunk adózniuk. Vagyis az EU-s rendelkezések nemcsak a közösségen belüli, hanem az azon kívüli viszonyrendszert is meghatározzák.
Az egyesület a forgalmi adó kapcsán is vizsgálódásba fogott, s a kutatás eddigi eredményei azt mutatják: az uniós szabályok átvétele miatt ennél az adónemnél is komoly összegektől esik el Magyarország. Herich György példaként megemlítette, hogy a bérmunka 2010-ben bevezetett új közösségi áfaszabályai évente nyolcvanmilliárd forint kiesést okoznak a hazai költségvetésnek. Az elnök szerint Magyarország a hasonló cipőben járó környező államokkal foghatna össze, s együttesen fellépve érvényesíthetné a honival jórészt egybeeső térségi adóügyi érdekeket. Erre most megfelelő alkalom kínálkozna, hiszen az EU-ban hozzáláttak a forgalmi adó szabályainak átdolgozásához.
Tegnap egyébként megkezdődött az egyesület kétnapos, a forgalmi adózás aktuális kérdéseivel foglalkozó nemzetközi konferenciája, amelyen – mások mellett – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei is felszólaltak. A tájékoztatón a szervezet elnökhelyettese ismertette az utóbbi időszak fontosabb adatait. Varga Árpád öszszegzéséből kiderült, hogy a költségvetés tavalyi adóbevételeinek 37 százalékát adta az áfa címén befolyt pénz. Az elnökhelyettes az idei adatokról szólva azt közölte: a büdzsé a mostani esztendőben 244 milliárd forinttal nagyobb áfabevételt vár, mint 2010-ben, s a remélt többletből az első öt hónapban 57 milliárd érkezett meg.
A rendezvényen szót kapott Bod Péter Ákos is. A professzor az Orbán-kormány adóügyi intézkedéseiről szólva kifejtette, hogy a kabinet a térségbeli folyamatokhoz igazodott, amikor csökkentette a személyi jövedelemadót. A jegybank egykori elnöke ugyanakkor rámutatott: a mérséklés haszonélvezői – a kormány előzetes várakozásával ellentétben – nem elsősorban fogyasztásra költik a náluk maradó pénzt, inkább hiteleiket törlesztik és más természetű anyagi problémáikat orvosolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.