Fizethetnek az óvodák és az iskolák

Amennyiben gyermekünket baleset éri az óvodában vagy iskolában, a kezelés költségei behajthatók az intézményeken – derül ki az oktatási jogok biztosának beszámolójából. Aáry-Tamás Lajos arra is rámutat: az általános hiedelemmel ellentétben nemcsak ötéves kortól, hanem már hároméves kortól kötelező felvenni a gyerekeket az óvodába, amennyiben mindkét szülő dolgozik.

2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos tévhiteket oszlat el a napokban nyilvánosságra hozott beszámolójában Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosának állásfoglalásai olyan kérdésekre világítanak rá, amelyek szinte mindennap megtörténnek, ám a szülők többségének fogalma sincs róla, hogy gyermekével szemben jogsértést követtek el. Az ombudsman szerint az óvodát, iskolát terhelő felügyeleti kötelezettség különös súllyal vetődik fel minden olyan esetben, amikor a gyermek vagy a tanuló balesetet szenved. Az intézmény kártérítési felelősséggel tartozik, ha egy gyereket baleset ér tanulói jogviszonyának gyakorlása (például tornaóra) közben.
Aáry-Tamás Lajos szerint sokan nem tudják azt sem, hogy a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú gyerekekre az állam baleset-biztosítást kötött, amely alapján a sérülések súlyosságától függően bizonyos kártalanítási összeg jár a gyermek hároméves korától nagykorúvá válásáig.
Szintén tévhitet oszlat el az óvodai kötelező felvétellel kapcsolatban az ombudsman. Tapasztalatok szerint sok esetben az óvodában úgy tájékoztatják a szülőket, hogy bár a gyerekeket hároméves kortól lehet óvodába járatni, de az intézmény csak ötéves kortól köteles felvenni őket, addig helyhiány miatt elutasíthatja felvételi kérelmüket. Kivételt ez alól csak a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek jelentenek, akiket már hároméves koruktól fel kell venni, ráadásul a szülők óvodáztatási támogatást is kapnak utánuk.
Aáry-Tamás Lajos szerint azonban ez nem így van. Az ombudsman rámutat: a kötelező felvétel elbírálása esetén nemcsak a közoktatási, hanem a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit is figyelembe kell venni, utóbbiból pedig egyértelműen kiderül, hogy azoknak a gyerekeknek is biztosítani kell a nappali felügyeletét, akiknek szülei dolgoznak. Az ombudsman a kérdésben annak kapcsán foglalt állást, hogy egy tőle segítséget kérő nő azért vesztette el munkahelyét, mert a lakcímük alapján kötelező felvételt biztosító óvoda helyhiányra hivatkozva elutasította hároméves gyereke felvételi kérelmét. A kérelem beadásának időpontjában mindkét szülő rendelkezett munkaviszonnyal, vagyis gyermekük nappali felügyeletéről nem tudtak gondoskodni. Az édesanya munkáltatója a sikertelen óvodai felvétel után megszüntette az asszony munkaviszonyát. Aáry-Tamás Lajos megállapította, hogy a gyermek mindkét szülője rendelkezett munkaviszonnyal, tehát nappali felügyeletét megoldani nem tudták, vagyis a gyerek kötelezően felveendők közé tartozott, így az óvoda jogot sértett, amikor nem vette fel a gyereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.