Himnuszvita Perutól Itáliáig

Spanyolországban éppen négy éve pályázatot írtak ki a szöveg nélküli nemzeti himnuszra, az úgynevezett Gránátosindulóra, de látványos kudarcba fulladt a pályázati kísérlet. A himnuszok az elmúlt húsz évben újonnan alakuló, széthulló vagy újraegyesülő államok miatt egyre több országban gerjesztenek politikai vitákat legtöbbször a szöveg, és szinte sohasem a zene miatt.

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban azon a törekvésen bukott meg a spanyol kísérlet, hogy heves támadások érték, amiért a pályázaton a politikailag korrekt változat nyert. A nyertes pályázat ellenzői az eredeti célt, az országot valóban egyesítő nemzeti érzést hiányolták belőle.
A dél-amerikai Peruban is néhány éve estek neki a függetlenség elnyerése, 1821 után írt himnusz szövegének. Egy nyugdíjas könyvelő, Julio César Rivera arra hivatkozott, hogy túl borúlátó a szöveg bevezető része, ezért kellene átírni – az egészet. Rivera a himnusz történetének kutatására szánta az elmúlt évtizedet, így jutott arra a következtetésre, hogy változtatni kell az egészen, még saját strófákat is írt a kifogásolt versszakok helyett, és ki is adta őket. A politikai elemző, José Luis Sardón emlékeztette a történelemkönyvekbe vágyó önjelölt szövegírót, hogy hiába akar módosítani a szövegen, előbb a tragikus fordulatokban bővelkedő perui történelem irányán kell gyökeresen változtatni, utána ráérnek gondolkozni a feladaton. De 2009-ben a perui kormány lépett, és egy huszárvágással elejét vette a további terméketlen vitának, mert törvényileg előbbre sorolta a himnuszban a szebb jövőt ígérő és remélő versszakokat.
Az olasz himnusz ügye már keményebb dió, mert elmérgesítette a több évszázados észak–déli vitát. A jelek szerint az elszakadásra törekvő északiak saját himnuszt választottak a jelenlegi helyett: tavaly júniusban, egy Velence közelében újjáépített általános iskola avatóján a szervezők ugyanis a zsidók szabadságkórusát játszották le Giuseppe Verdi Nabuccó című művéből. A XIX. század közepén a Habsburg-elnyomás miatt mindenki azonnal értette az akkori üzenetet, ma már biztos, hogy sokan értetlenkednek. A világhírű karmester, Riccardo Muti nem is állta meg szó nélkül, és megjegyezte, hogy szerencsésebb szövegű művet is választhattak volna Verditől.
A Fülöp-szigeteken nincs pardon a nemzeti himnusszal packázóknak. A néhány hónappal ezelőtti törvényjavaslat értelmében aki csak egy kicsit is eltér a Lupang Hinirang (Az ígéret földje) hivatalos szövegétől vagy az induló pattogó ritmusától, akár kétezer dollár büntetést kell fizetnie, sőt két évre is börtönbe zárhatják. Elvárják ugyanakkor a más országok himnuszainak is kijáró vigyázzállást és az odaadóan lelkes éneklést. De nem hamisan, mert azt is büntetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.