Horvátországot meghívták az EU-ba

Zöld jelzést adott az Európai Bizottság tegnap Horvátország 2013. július 1-jei uniós csatlakozásának. A magyar EU-elnökség prioritásként kezelte Zágráb csatlakozási tárgyalásainak lezárását, a mostani meghívóval siker koronázta az erőfeszítéseket.

2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, „a mai történelmi nap mind Horvátország, mind az Európai Unió számára”. Elmondta, a bizottság javasolta az EU miniszteri tanácsának, hogy zárják le a csatlakozáshoz szükséges négy utolsó fejezetet, és ezzel Horvátország az unió 28. tagországa lehet 2013. július 1-jén, ha a tanács elfogadja ezt a dátumot. Barroso gratulált a horvát kormánynak kemény munkájáért és magának a horvát népnek. Szlovénia után Horvátország lesz a szétesett Jugoszlávia második országa, amely csatlakozik az unióhoz. A magyar elnökség a maga részéről szilárd meggyőződését fejezte ki, hogy „teljesülnek azok a feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a 27 tagállam a tárgyalásokat lezárja”.

*

Az elnökség már tegnap megkezdte a határozattervezet tárgyalását a tagországok kormányait képviselő tanácsban. Az elnökség gratulált a horvát kormány teljesítményéhez is. Egyúttal – a közlemény fogalmazása szerint – „bátorítja a horvát partnereket, hogy folytassák a munkát, az eddigi elkötelezettséggel dolgozzanak a megkezdett reformok elmélyítésén”. A miniszterelnök szóvivője szerint mind Magyarországnak, mind Horvátországnak, mind pedig a nyugat-balkáni régiónak nagy siker, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az ország uniós csatlakozását. A pénteki bejelentés komoly lépés az erős Európa irányába, hiszen a nyugat-balkáni térség stabilitása az egész EU szempontjából rendkívül fontos, emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország szempontjából is kulcskérdés, hogy a tőle délre eső államoknak az európai integrációt elérhető célként fenntartsák.
Stefan Füle bővítésért felelős biztos nyilatkozatában hangsúlyozta, ami az Európai Bizottságot illeti, a munka elvégzettnek tekintendő és most már a tagországokon múlik, hogy kiértékeljék a tárgyalásokat és döntsenek, vajon a tárgyalások hivatalosan is lezárhatók-e és a csatlakozási szerződést aláírják. A cseh biztos kijelentette, bízik abban, hogy ez fog történni, mert a lefolytatott tárgyalások mélységig hatolók és lényegre törők voltak. 35 csatlakozási fejezetet zártak le és ezek mindegyike esetében Zágrábnak egyértelmű ismérveket kellett teljesítenie. A tárgyalások 2005 októberében indultak és csaknem hat éven át folytatták őket. E hat év alatt Horvátország, mondta a biztos, hatalmasat változott, és az országban a jogállamiság alapján működő demokrácia kiérlelődött. Horvátországban piacgazdaság van, tette hozzá. Stefan Füle elmondta, a horvát piacot teljes mértékben integrálják az uniós piacba, ami azt jelenti, hogy a horvát termékek egy több mint ötszázmilliós piac előnyeit fogják élvezni. A horvát állampolgárok szabadon élhetnek az uniós tagállamok területén. Vállalkozásaik egyenlő jogokat élveznek a többi uniós vállalkozásokkal, szögezte le. Elmondta, a horvát igazságügyi rendszert megreformálták és az így hatékonyabb lett. A kormány hatékonyan küzd a korrupció ellen és az így minden állampolgár részére biztonságos jogi környezetet szavatol. Viviane Reding alapjogi biztos pedig kijelentette: tavaly még nem hitte volna, hogy a horvátok elérkeznek ide.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.