Kevesebb a pályakezdő munkanélküli

Három hónapja folyamatosan csökken a pályakezdő munkanélküliek száma, áprilisban pedig a csökkenés mértéke már az öt százalékot is meghaladta – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból. A legkevesebb állástalan a pályakezdő diplomások, a legtöbb a szakképzetlenek közül kerül ki. A fővárosban ugyanakkor az elmúlt egy év alatt aggasztóan megnőtt a fiatal munkanélküliek száma.

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi aggasztó növekedés után az utóbbi három hónapban folyamatosan csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma. Az ÁFSZ legfrissebb adatai szerint áprilisban jelentős mérséklődés figyelhető meg: míg márciusban még 54 200 frissen végzett fiatal keresett állást, addig számuk áprilisra 51 400 főre apadt, ami több mint 5 százalékos csökkenést jelent. Az ÁFSZ ugyanakkor rámutat: a tavalyi év azonos időszakához képest még mindig 2,3 százalékos emelkedés figyelhető meg a pályakezdő munkanélküliek számát illetően.
A legutolsó hónapban kivétel nélkül minden megyében visszaesett az álláskereső pályakezdők száma, a legnagyobb mértékű javulás Győr-Moson-Sopron megyében tapasztalható. A frissen végzett álláskeresők aránya az összes munkanélküli között áprilisban 8,4 százalékot tett ki, ami 0,1 százalékos emelkedést jelent az előző havi adatokhoz képest.
Végzettség szerint a legtöbb fiatal állástalan még mindig az iskolát szakképesítés nélkül elhagyó fiatalok közül kerül ki, míg a diplomások helyezkednek el a legjobb arányban. Az áprilisi adatok szerint a pályakezdő munkanélküliek 38,3 százalékát teszik ki a legfeljebb általános iskolát végzettek, 17 százalékát a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 21,9 százalékát a szakközépiskolát vagy technikumot, 14,7 százalékát a gimnáziumot végzett fiatalok. Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy összességében az érettségizettek rosszabb arányban tudnak elhelyezkedni, mint a szakmunkásképzőt végzett fiatalok. A diplomások aránya mindössze 8 százalék a pályakezdő álláskeresők között.
A pályakezdő munkanélküliek számának csökkenése február óta folyamatos. Februárban alig több mint 1,5 százalékkal, márciusban már 3,2 százalékkal kevesebb frissen végzett fiatal volt munkanélküli. Érdekes, hogy márciusban mindenhol csökkent az állástalan pályakezdők száma, kivéve Nógrád megyében. A legkiugróbb csökkenés Vas megyében és Budapesten következett be: előbbiben 7,3 százalékkal, utóbbiban 6,9 százalékkal volt kevesebb pályakezdő munkanélküli, mint egy hónappal korábban. A múlt évhez képest szintén Vas megye a pozitív csúcstartó, ahol egyetlen év alatt 24, 6 százalékkal csökkent a frissen végzett munkanélküliek száma. Meglepő, hogy a negatív rekorder a főváros, ahol az egy esztendővel korábbi helyzethez képest elképesztő mértékben, 124,1 százalékkal nőtt az állástalan pályakezdők száma. Egy hónappal ezelőtt ez a szám még 143 százalékos volt.
Az összes álláskereső száma is fogy, áprilisban 5,8 százalékos csökkenés figyelhető meg, ám az adatok a tavalyihoz képest még mindig 1,7 százalékos emelkedést mutatnak. Egy hónap alatt kivétel nélkül minden megyében csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Éves távlatban már nem ilyen egyöntetű a kép: a megyék felében csökkent, míg a másik felében nőtt a munkanélküliek száma. A legnagyobb romlás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (15,3 százalékos növekedés), míg a legjelentősebb javulás Vas megyében (24,1 százalékos csökkenés) volt megfigyelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.