Kezdődik a nyári vakáció

Ma reggel utoljára csengetnek be az iskolákban, holnap több mint 1,3 millió diák számára kezdődik meg a nyári vakáció. A szülői szervezetek szerint ilyenkor megnövekszik a veszélyeztetett gyermekek száma, több ezer kisdiák felügyelet és meleg ebéd nélkül tölti a nyarat. A törvény szerint az önkormányzatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden településen legyen nyitva ügyeletes óvoda, iskola.

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel felkerül a vakáció felirat az iskolai táblákra, a diákok öröme pedig a tetőfokára hág, hiszen ez az utolsó tanítási nap, holnap több mint 1,3 millió gyermek – 756 569 általános iskolás és mintegy 578 301 középiskolás – számára kezdődik meg a két és fél hónapos nyári vakáció. Az idei nyolcadikos ballagók várhatóan
98 852-en lesznek. A következő tanév szeptember 1-jén, csütörtökön kezdődik majd, az utolsó napja 2012. június 15-e lesz. Az őszi szünet november 2-től november 5-ig, a téli pihenés december 22-től január 2-ig, a tavaszi szünet április
5-től 9-ig tart majd. Az óvodákban nincs egységes nyári szünet, ám általában négy-öt hétre szinte minden óvoda bezár. A legtöbb intézmény felújításra, takarításra hivatkozva rendel el nyári szünetet.

*

A szülők egy része ugyanakkor ágál a szünetek ellen. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint a nyári iskolai szünet idején növekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Több százezer „kulcsos gyerek” cselleng az utcákon a vakáció alatt, mert szüleik, nagyszüleik dolgoznak, és nincs, aki vigyázzon rájuk. Felügyelet hiányában növekszik az utcai és otthoni gyermekbalesetek száma, sok gyerek ráadásul rendkívül roszszul táplálkozik, meleg ételhez sem jut mindegyikük. Az MSZOE szerint bizonyított az is, hogy szünidő idején emelkedik az eltűnt gyermekek száma. Az érdekvédelmi szervezet szerint az óvodákat egyáltalán nem szabadna bezárni nyáron, sőt az ilyen intézményekben őszi, téli, tavaszi szünet sem szabadna elrendelni. Az iskolák esetében pedig – amenynyiben igény van rá – gondoskodni kellene a tanulók felügyeletéről. Ennek megszervezése a helyi önkormányzatoknak lenne a feladata, amelyeknek rendeletet kéne alkotniuk a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról, ám díjat csak az étkezésért szabadna felszámítani.
– Valóban biztosítani kell a gyerekek nyári felügyeletét, amennyiben ezt a szülők kérik, de szó sincs arról, hogy minden óvodának és iskolának nyitva kellene tartania a nyáron – jelentette ki lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A szakember szerint az önkormányzatoknak kell kijelölnie, hogy a nyár bizonyos időszakaiban melyik óvoda, iskola az ügyeletes, amely biztosítja a napközis ellátást a településen élő gyerekeknek. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb helyen egyetlen óvoda, iskola tart nyitva, nem feltétlenül az, ahová a gyerek év közben jár, de az ügyeletes intézményeknek a más intézménybe járó gyereket is fogadniuk kell. Az egyiskolás településeken azonban – amennyiben erre igény van – egész nyáron nyitva kell tartani az iskolát. Mendrey szerint a fenntartóknak az ügyeleti rendről előre tájékoztatni kell a szülőket. A pedagógusokat kétévente két hét nyári ügyeleti munkára lehet kötelezni. A szülők nagy többsége igyekszik más módon megoldani a gyerek felügyeletét, a kisebbek jelentős része ugyanis nehezen viseli, ha nem a megszokott környezetében van, és nem az általa jól ismert óvónő vagy tanító vigyáz rá.
A szakember szerint tévhit, hogy a tanárok egész nyáron otthon „lógatják a lábukat”, számukra holnap nem ér véget a tanév. A mintegy 170 ezer pedagógus általában június végéig dolgozik az iskolában, osztályozóértekezletet tartanak, bizonyítványokat töltenek ki, augusztus 20-a után pedig megkezdik a gyerekek felkészítését a pótvizsgára, illetve pótvizsgáztatnak. Júliusban és augusztus első felében tartózkodnak általában az iskolán kívül, ilyenkor a pihenés mellett óravázlatokat készítenek a következő tanévre, ha éppen nem táboroztatnak vagy napköziznek.
Nyári felügyeletet és színes programokat biztosíthatnak még a táborok is, ám ezek igen költségesek, amelyeket nem minden család engedhet meg magának. Ráadásul csak 1-2 hétre oldják meg a problémát. Találtunk egyhetes felvidéki hagyományőrző tábort 30 ezer forintért, de általában ennél jóval magasabbak a tarifák. Az állatkerti tábor például heti 42 900 forintba kerül, ami sem útiköltséget, sem szállásdíjat nem tartalmaz. Egy tíznapos balatoni táborozás nyelvtanulással egybekötve 87 ezer forintot kóstál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.