Könyvpiaci lejtmenet

Az utóbbi két évben több mint tíz százalékkal csökkent a kiadott könyvek száma és több mint húsz százalékkal a kötetek példányszáma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Nem csak az áremelkedés a probléma: egy átlagos magyar tavaly 6200 forintot költött könyvekre, kevesebbet, mint egy évvel korábban.

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági válság hatására az elmúlt két évben megtorpant a könyvkiadás növekedése. Két esztendő alatt mintegy húsz százalékkal csökkent a kiadott könyvek és füzetek példányszáma. Kevesebbféle mű is került a könyvesboltok polcaira: tavaly 12 997-féle könyvet adtak ki, ez tíz százalékkal kevesebb, mint két évvel korábban. A művek összesen 35 millió példányban jelentek meg, ez egy év alatt hárommilliós, két év alatt tízmilliós példányszámcsökkenést jelent. A KSH Statisztikai tükör kiadványa rámutat: jelentősen csökkent az ismeretterjesztő és a szépirodalmi könyvek példányszáma, miközben javult az ifjúsági irodalom pozíciója. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint tavaly 61,6 milliárd forint volt a könyvforgalom, ami azt jelenti, hogy egy lakos egy év alatt átlagosan 6200 forintot költött könyvekre. Ez folyó áron számolva 4,1 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.
Tavaly egy művet átlagosan csupán 2700 példányban nyomtak ki. Sok mindent elmond a jelenlegi helyzetről, hogy a legnagyobb átlagos példányszámot a tankönyvek piacán regisztrálták. A kiadott művek 28 százaléka külföldi, ám a külföldi művek az összes példányszám 36 százalékát teszik ki, vagyis népszerűbbek a magyar művek többségénél. A hazai írók műveinek példányszáma csaknem harminc százalékkal marad el a külföldi írókétól.
Ennél is rosszabb a helyzet a szépirodalom esetében: egy magyar szépirodalmi mű átlagosan 1600 példányban jelenik meg, míg egy külföldi regény több mint 4000 példányban. A toplistákat nézve kiderül, hogy a hazai művek piacán továbbra is a régi, „jól bevált” szerzők vezetnek, míg a külföldiek rangsorát a legújabb divat alakítja. A magyar alkotások közül tavaly Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regénye jelent meg a legnagyobb példányszámban, míg a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára két L. L. Lawrence-mű került fel. Mindhárom könyv körülbelül 60 ezer példányban jelent meg. A külföldiek toplistáját 2009-ben és 2010-ben is a tinédzserek között nagy sikerű Alkonyat-filmek alapjául szolgáló, Stephenie Meyer által jegyzett regények vezetik, sőt idén a toplista második helyét is az írónő egyik könyve birtokolja. A szerző tavaly megjelent Hajnalhasadás című regénye az egyetlen mű, amely az utóbbi két évben elérte a bűvös százezres példányszámot. A tavalyi lista harmadik helyén üdítő Paulo Coelho jelenléte, akinek Brida című műve jelent meg 50 ezer példányban. A KSH rámutat: a példányszámokból jól látható, hogy a klasszikus magyar szépirodalom folyamatosan veszít korábbi népszerűségéből. A legnagyobb példányszámokat összesítő listára közülük csupán egyetlen kötet tudott felkerülni: Mikszáth Kálmán A két koldusdiák című műve 45 ezer példányban jelent meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.