Korábban kiszűrhetik az Alzheimer-kórt

Ígéretes, az Alzheimer-kór korai kiszűrésére alkalmas képalkotó technológiát dolgoztak ki sokéves munkával ausztrál kutatók. Az agyi szkennert, amely hasznos információkat szolgáltat a kognitív leépülés mértékéről, rövidesen kórházakban tesztelhetik.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfajta agyi képalkotó technológia segíthet az Alzheimer-kór korai kiszűrésében – jelentette be hétfőn a világ neves kutatóit öszszefogó nukleáris orvoslási társaság a texasi San Antonióban tartott éves konferenciáján. Ausztrál kutatók közölték, az agyi szkenner alkalmas arra, hogy még a demencia első jeleinek megjelenés előtt, a mostaninál egy évtizeddel korábban diagnosztizálják a szellemi leépüléssel járó betegséget – tudósított az AFP. A kutatók bejelentését éveken át tartó, több száz betegen végzett vizsgálatok és tesztek sora előzte meg.
A pozitronemissziós tomográfiaként (PET) ismert orvosi képalkotó eljárás segítségével kimutatható és elemezhető az Alzheimer-kórért felelősnek tartott béta-amiloid fehérje, illetve annak lerakódásai az agyban. Azaz a PET segítségével diagnosztizálni lehet a degeneratív kórt, és évekkel előre lehet jelezni a betegek állapotának várható romlását. – A berendezést és a technikát rövidesen klinikákon is tesztelhetik majd – magyarázta az AFP-nek Christopher Rowe, az ausztráliai Austin kórházának professzora. A kutatók szerint a világ lakosságának öregedésével párhuzamosan az új eljárás is egyre fontosabb szerepet kaphat, hiszen használható lehet az Alzheimer-kór esetleges kezelésében is. Jelenleg nincs olyan terápia, amely meggyógyítaná a kognitív funkciók elvesztését okozó, világszerte körülbelül 18 millió embert érintő betegséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.